Opinió

Quan demanarà perdó, Espanya?

“No se m’acudeix una condemna més terrible per a un ésser humà que la d’haver d’abandonar la teva família, amics, la teva pròpia llengua i tota la teva identitat”, va dir el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la conferència que va pronunciar fa uns dies al Col·legi de Mèxic, coincidint amb els actes de commemoració del vuitantè aniversari de l’exili republicà. El gest havia de servir per agrair a aquest país centreamericà la generositat amb què havia acollit els més de 25.000 refugiats espanyols després de la Guerra Civil. Ni un esment, però, als exiliats polítics catalans actuals.

Tots sabem que Espanya no té tendència a demanar perdó per les seves accions del present... ni del passat. Ara ha estat Mèxic, però fa un parell de mesos, en una visita oficial a Cuba, Sánchez va aprofitar per retornar “la cadira de Maceo”, que fa més de 120 anys havia estat requisada com a botí de guerra pel general Weyler. El seient, fet de tronc de palmera i que havia correspost al segon cap de l’exèrcit d’alliberament de Cuba, té un important valor simbòlic. Creieu que, en el seu discurs, el president va fer alguna referència als mètodes sanguinaris de Weyler a la perla de les Antilles?

Segueixo. El 2015, el mateix Sánchez va visitar, aleshores com a líder del PSOE, el Perú, Xile, Colòmbia i altres països que havien format part de l’Imperi inca, fins que en el segle XVI l’arribada de Pizarro i altres conqueridors espanyols el va exterminar. Algun mea culpa per haver destruït el que aleshores era l’estat més poderós d’Amèrica? És clar que aquesta desmemòria no només és atribuïble a ell. Tampoc els seus antecessors, González i Zapatero, no havien estat més proclius en l’art de la disculpa.

I això que estem en un moment en què tothom demana perdó. Des de l’Església –per la Inquisició, per la conquesta d’Amèrica i pels casos de pederàstia– fins al govern alemany, pel genocidi jueu, per la discriminació homosexual o altres atrocitats comeses pels nazis.

En quin moment demanarà perdó, Espanya?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor