Opinió

Respecte

Després de 27 anys i mig de captiveri, l’11 de febrer del 1990, Mandela va ser alliberat

Ja sé que em diran que no hi creuen, en les casualitats. I que tampoc creuen en la justícia perquè tot aquest procés judicial contra els líders independentistes que ara comença al Tribunal Suprem ha estat envoltat des del principi d’injustícies flagrants, de tractes injustos, i que precisament per això fa de malpensar que el judici sigui just però... Mirin, aquest dilluns, 11 de febrer, farà 29 anys que Nelson Mandela va sortir de la presó. Abans de convertir-se en president de Sud-àfrica, Mandela va ser conegut com el pres polític més famós del món, i nombroses veus internacionals van demanar el seu alliberament. Va passar per diverses presons –com els líders independentistes, que han estat en vuit centres– mentre el règim de l’apartheid s’afeblia per la pressió internacional. Finalment, i després de 27 anys i mig de captiveri, l’11 de febrer del 1990, Mandela va ser alliberat de l’illa presó de Robben Island. Aquell dia va pronunciar un discurs davant milers de persones a Ciutat del Cap que començava dient: “Us saludo a tots en nom de la pau, de la democràcia i de la llibertat per a tots.”

Mandela va aconseguir reconstruir una nació que estava a les portes d’un guerra civil entre blancs i negres. Una gesta, la de reunir-los per fer-los avançar junts com a país, que només s’explica pel carisma i la lluminositat d’aquest home. I ho va aconseguir apel·lant al factor humà, a les persones. De fet, quan va embastar el procés de reconciliació, Mandela va demanar als seus: “No us adreceu al seu cap, sinó al seu cor.” Anar als sentiments, a les emocions. Aquella era la clau perquè Sud-àfrica comencés a tancar ferides.

Aquí, la clau és el respecte. Si no n’hi ha hagut, de respecte, per la voluntat d’un poble no hi pot haver justícia ni llibertat. No sembla que hi hagi d’haver sentències absolutòries. Què ha de passar, doncs, després del judici a la causa independentista perquè es puguin recosir ferides, refer ponts per reconciliar els uns i els altres? Podrem parlar amb el cap clar i el cor calent? Crec que no si no hi ha respecte.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor