Opinió

Digui Junqueras, digui Cuixart

Amb la vènia, excel·lentíssim president de la sala, no és tan difícil. Des que ha començat el judici al Tribunal Suprem, hem sentit magistrats, fiscals i advocats de l’Estat pronunciant de manera incomprensible noms com Junqueras, Cuixart, Rull, Turull, Forcadell, Puigdemont, Jové, Strubell...

No es pot retreure al jutge Marchena que no posi de la seva part en aquest paper autoerigit de fer de policia bo. Es dirigeix als advocats de la defensa amb deferència, n’elogia quan cal la seva aptesa i talla les imprecisions de la bancada de l’acusació.

De veritat, fiscals i advocats de l’Estat que avui asseuen a la banqueta dels acusats la plana política de l’independentisme, no podrien fer gala dels seus mèrits i fer un esforç per pronunciar bé els cognoms dels acusats i els altres encausats?

“Yunkeras”, “Cuzart”, “Rul”, “Turul”, “Forcadey”, “Puyjdemong”, “Estrúbel”, “Yobel”. No és una broma. Són les derivacions que hem sentit per boca dels respectables fiscals Javier Zaragoza, Fidel Cadena, Consuelo Madrigal, Jaime Moreno i de la il·lustre advocada de l’Estat, Rosa María Seoane. En alguns casos, han despertat el somriure sorneguer dels acusats durant les seves declaracions. En d’altres, els ha exasperat o els ha permès fer l’orni: “No sé de qui em parla.”

El desconeixement sobre el que ha suposat l’anomenat procés a Catalunya s’exhibeix descaradament en les sessions. Ha calat el relat de les televisions espanyoles i el de la fiscalia, la política ficció de l’inefable jutge Llarena, que ha narrat la primera rebel·lió a còpia de tuits i de resistència pacífica de la història. Aquesta inconnexió s’aprecia cada dia. Un desconeixement profund de la realitat catalana i de la complexitat del moment.

En el fons, Espanya s’ha acostumat a espanyolitzar els noms catalans perquè així els folkloritza i minoritza la llengua catalana que tanta nosa li fa, com nosa li fa cada vegada que algú protesta per la imposició del castellà. Som on érem: que se note el efecto sin que se note el cuidado.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor