Opinió

La funció parlamentària plena, protegida?

Des que va començar el judici de la causa especial número 20907/2017 al Suprem, hi han passat com a testimonis una dotzena de diputats o senadors de diverses cambres de la trentena que hi ha citats. En cap d’aquests casos, que em consti, les acusacions i el jutge han fet referència a la inviolabilitat parlamentària, o als límits que creuen que ha de tenir segons el seu criteri. I no és pas un tema menor per als processats que eren o que encara són diputats. Especialment per a qui processen per delicte de rebel·lió, la presidenta Carme Forcadell.

Els diputats tenen entre les garanties principals de la seva actuació la inviolabilitat parlamentària, que protegeix legalment de la fiscalització judicial penal les opinions expressades i els vots emesos pels diputats en compliment de la seva funció, i que obeeix al convenciment que l’actuació dels diputats en tant que diputats ha de ser plenament lliure i només pot ser jutjada per l’electorat o pel partit o la coalició a què pertanyen. És una garantia recollida no només al reglament del Parlament, sinó a l’Estatut, a la Constitució i en el dret internacional. De defensa de la separació de poders, de prevenir l’abús davant d’ingerències dels altres poders i per preservar la llibertat política i el dret dels electes a expressar opinions i a votar el que considerin oportú lliurement i sense censura prèvia en tant que representants dels electors.

No hi ha cap diputat que hagués estat advertit pel TC del que podia fer i del que no podia fer en funció del seu mandat, les garanties de la seva actuació els preserven. Sí els que eren membres de la mesa, o del govern. Qui ha de garantir que l’actuació dels diputats sigui plenament lliure? Tots els poders. I la mesa del Parlament, entenc. Qualsevol dels altres poders pot dirigir la mesa en l’exercici de les seves funcions o coartar-ne les seves funcions? Pot un poder no legislatiu dir al legislatiu què poden debatre i què no els diputats i instar-los a desprotegir-los de la inviolabilitat? Pot el poder judicial jutjar penalment la presidenta i els membres de la mesa per permetre el debat parlamentari? Aquesta causa general també va d’això.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor