Opinió

‘POR EL IMPERIO HACIA (A)DIÓS’

La petició de López Obrador seria fàcil de rebatre admetent que Espanya no existia quan hi va haver la conquesta

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha encès els ànims de l’imperialisme espanyol enviant una carta al rei d’Espanya i al papa Francesc en què els insta a demanar perdó per la conquesta americana. La reacció patriòtica espanyola ha ofert una imatge de redingot enfarinat de caspa extret de l’armari del rebesavi que va perdre Cuba.

Patriotisme reactiu a banda, demanar excusar-se per uns actes tan pretèrits és incórrer en un cert anacronisme. Ara bé, des d’una concepció universal i històrica de l’ètica i dels drets humans resulta convenient admetre que en el passat les coses no es van fer bé no pas per assumir-ne la llegenda negra sinó, simplement, perquè altrament es podria considerar que l’Espanya actual creu que la diferència entre el passat i el present és simplement un canvi de criteri i no pas una millora. D’altra banda, quan els espanyols s’enreveixinen tant amb López Obrador haurien d’escoltar-lo fins al final i veurien que el mexicà no només exigeix responsabilitats alienes, sinó que n’assumeix de pròpies: “Demanem perdó, jo també ho faré, perquè després de la colònia hi va haver molta repressió contra els pobles originaris.”

La diplomàcia hispànica fa pinya al voltant d’un monarca hereu dels reials instigadors de l’“a por ellos” d’Hernán Cortés, Pizarro i companyia. Representant el paper d’una vella glòria de l’estil de Sunset Boulevard rellogada en un principal tronat de la madrilenya calle Embajadores, argumentant amb aire ofès que fa massa temps d’aquelles atrocitats per assumir-ne la responsabilitat. En resum, que el passat no existeix excepte si és per recordar el tanto monta, monta tanto de cara al sol que mai no es pon. Si es volgués fugir d’estudi de manera elegant n’hi hauria prou d’argumentar que quan hi va haver la conquesta d’Amèrica l’Estat espanyol no existia, ja que fins al segle XIX les fronteres depenien bàsicament de qüestions relacionades amb reials enllitaments. Això, però, seria admetre l’inadmissible en una nació que es considera tan antiga que si no s’atura algun dia la instaran a demanar perdó per l’antropofàgia dels neandertals.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.