Opinió

Vot útil

Comença una campanya electoral per a unes eleccions espanyoles que estarà marcada per les crides al vot útil. Tots els grans partits ens faran una apel·lació, com acaben fent sempre, per cedir la nostra papereta, i el poder que té, per a quatre anys de fer i desfer als despatxos de Madrid sense haver de retre comptes amb la ciutadania. Democràcia prestada. Tenir el mapa de Catalunya d’un sol color, per a això i poc més ha servit el nostre vot útil fins ara.

La pregunta que ens hauríem de fer abans de decidir votar, i més encara decidir a qui votem, és si ens tornaran a enganyar un altre cop amb una utilitat que s’ha vist periòdicament desmentida a cop de renúncies de sobirania, retòrica i simbolismes. El vot útil és aquell que mai servirà per investir algú que no reconegui clarament el dret d’autodeterminació ni aturi la repressió i l’espoli econòmic de l’Ibex 35 que pateixen milions de persones. Voler fer creure que uns quants diputats a Madrid són la solució a alguna cosa és enganyar la gent. Voler fer creure que un estat autoritari serà dialogant, també. L’única manera de fer efectiu el dret d’autodeterminació del poble de Catalunya és tornant a fer allò que ja vam fer l’1 i el 3 d’octubre: desobediència civil pacífica i massiva.

Molts dels que dubteu si votar no dubteu per haver-vos rendit, sinó per la desafecció cap als partits que aquí ens governen. El vot útil és mostrar el desacord amb la gestió simbolicoautonomista que es fa des de plaça Sant Jaume sense deixar d’omplir les urnes cada cop que les tenim davant. No és anar a bloquejar, és anar a recordar que som sobirans, i ser-ho. Cal dir amb contundència que ja n’hi ha prou, que no creiem en relators ni taules de negociació, que només vindran si desestabilitzem prou l’Estat perquè es vegi obligat a seure. Podem votar el mal menor o votar algú que ens asseguri que els nostres vots no serviran per rendir-se per enèsima vegada. Podem votar amb por o podem votar amb dignitat i enviar un missatge alt i clar a tot l’Estat. A falta d’unitat en la transversalitat del moviment independentista, el vot útil és el que farà que el darrer diputat de cada demarcació sigui del Front Republicà. Per ser-hi tots.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor