Opinió

Els cansats fan la feina

La manifestació a Estrasburg ha de ser una altra fita en una llarga cadena d’esdeveniments

Dimarts a Estrasburg es viurà una altra manifestació important per a la independència de Catalunya. D’acord, la concentració està convocada en defensa de la democràcia. Tanmateix, mentre no es demostri el contrari, la millor fórmula per defensar la democràcia per als catalans és la independència. La millor manera per als que són independentistes i també per als que no ho són. Perquè les conseqüències devastadores en temes de serveis públics que genera aquest ofec persistent de l’Estat perjudiquen tothom. Mentre el poder judicial reprimeix només a uns, la resta de la maquinària de l’Estat continua oprimint tothom, amb més discreció però amb molta més efectivitat a mitjà i llarg termini. Catalunya viu en un estat de setge, no tal com el defineix la Constitució, sinó en el sentit clàssic del terme, bloquejant recursos i les capacitats fins a aconseguir la claudicació. Això és a l’interior.

Mentrestant, en el front internacional, a Estrasburg hi anem per exigir els mínims de qualitat democràtica que s’esperen d’unes institucions que es consideren a si mateixes el gresol de les llibertats. Aquesta jornada, però, no deixa de ser una altra fita en la relació d’esdeveniments que han de treure el país de l’atzucac, una sortida que difícilment serà el retorn a la situació prèvia perquè ara mateix la utopia és creure que Catalunya té cap encaix a l’Estat espanyol que no depengui de la liquidació total de les seves llibertats nacionals.

Molts ciutadans poden pensar que anem pel pedregar, amb un govern col·lapsat, amb uns partits republicans que pensen més a batre’s entre si que a actuar estratègicament pel país, amb un poble emocionalment tocat per tants mesos de tortura judicial. I l’aigua que baixa. Pel pedregar, però, hi anirem quan ens deixem vèncer pel desànim, el pessimisme i per la pluja fina dels aixafaguitarres mediàtics. En els setges clàssics el temps sempre corre en contra de l’assetjat. En aquest no és tan clar, perquè la incertesa política i la debilitat econòmica espanyola generen un escenari imprevisible per al qual cal estar atents i preparats. Pas a pas. Pròxima estació, Estrasburg.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.