Opinió

Com hi ha món

les ires de trump

Quatre congres- sistes demòcrates han rebut els atacs racistes del president dels Estats Units

Són dones i sobradament preparades. Són Rashida Tlaib, Ayanna Pressley, Ilhan Omar i Alexandria Ocasio-Cortez. A Washington se les anomena l’squad, i són les noves congressistes demòcrates que han entrat amb força i formen part de l’ala més progressista del partit demòcrata. L’empenta i el discurs de les quatre polítiques ha provocat fins i tot certa tensió amb la líder demòcrata, Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra de Representants, per una entrevista concedida al diari The New York Times en què afirmava que la influència d’aquesta nova fornada era limitada.

Tot i això, l’incendi el va provocar Donald Trump, quan sense anomenar-les directament, va etzibar a Twitter: “Que n’és, d’interessant, veure les congressistes demòcrates progressistes que procedeixen de països on els governs són una completa i total catàstrofe, els pitjors, els més corruptes i ineptes del món (ni tan sols funcionen), dir en veu alta i amb menyspreu al poble dels Estats Units, la nació més gran i poderosa sobre la Terra, com s’ha de portar el govern.” I tot seguit les convidava a marxar als seus països d’origen per solucionar els problemes d’allà.

A banda d’Ilhan Omar, que va néixer a Somàlia i que va obtenir la nacionalitat quan era adolescent –va arribar de nena com a refugiada–, les altres tres han nascut als Estats Units. Ocasio-Cortez –la que fins ara s’havia mostrat més mediàtica i amb un perfil més marcadament progressista– és novaiorquesa d’origen porto-riqueny; Rashida Tlaib és nascuda a Detroit de pares palestins, i Ayanna Pressley és nascuda a Chicago. Trump ha vist en aquestes quatre polítiques un filó per atacar i treure rèdit del seu electorat més escorat a la ultradreta. El quartet de congressistes ha servit al president dels Estats Units per insistir en alguns dels temes del seu manual d’atac: a Ilhan Omar fins i tot l’ha acusat de simpatitzar amb l’organització terrorista Al-Qaida. Les vexacions a les quatre congressistes han incomodat fins i tot membres del mateix partit republicà, que han fet pública la seva queixa.

Fa uns anys es va popularitzar el terme WASP –un acrònim que significa blanc, anglosaxó i protestant–, que de manera informal defineix aquells nord-americans que tenen una bona posició social i que històricament han ostentat el poder als Estats Units. Trump somia en aquella Amèrica uniforme, però les noves generacions d’Ocasio-Cortez, Tlaib, Pressley i Omar es volen obrir pas en una societat on fins fa molt poc persones com elles no tenien les mateixes oportunitats. Buscar un futur millor, com va fer l’avi de Trump, d’origen alemany. I mentre el magnat juga a la provocació, milers de persones continuen a l’altra banda de la frontera o demanant asil, a la recerca del mateix que buscava l’avi del president dels Estats Units: el somni americà.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor