Opinió

L’altre ‘fake’ lunar

Aquests darrers dies, amb la commemoració del mig segle de l’efemèride de l’arribada d’Armstrong, Aldrin i Collins a la Lluna, s’han publicat multitud d’articles que repassen l’última gran aventura de l’home. També, com era de preveure, s’ha tornat a reobrir el debat sobre si la fita de l’Apollo 11 va existir realment o va ser un muntatge del govern dels EUA i la NASA per passar la mà per la cara a l’URSS en plena carrera espacial. I, és clar, hem tornat a sentir els arguments i contrarguments dels qui qüestionen cada un dels elements de les fotos fetes des del satèl·lit: si la petjada, amb el tipus de sorra, podia deixar aquella marca; si la bandera, en absència d’atmosfera, podia fer l’efecte que onegés… En qualsevol cas, sembla difícil de creure que, en un projecte en què van estar involucrats desenes de milers de científics, fos uns mera conspiració.

Mentre a Occident aquest és el debat, als països musulmans, el que encara avui en dia aixeca polseguera és si Armstrong es va convertir a l’islam després de la històrica missió. Sí, el que llegiu! La llegenda va començar a estendre’s en la dècada dels vuitanta arran d’un viatge d’Armstrong a Egipte. S’explica que l’astronauta, en escoltar la tradicional invitació a la pregària islàmica difosa pels muetzins, hauria comentat que era similar al que havia sentit quan trepitjava la Lluna. I a partir d’aquí van proliferar les versions més elaborades de la història: que si l’heroi americà s’hauria convertit a l’islam, que si hauria viscut al Líban… Probablement, part de la confusió vindria perquè, efectivament, després de l’aventura, Armstrong va establir-se durant molts anys a Lebanon… Ohio.

Tant predicament va tenir en un moment determinat aquesta llegenda i tantes van ser les sol·licituds que va rebre l’astronauta per viatjar a l’estranger i participar en activitats islàmiques, que el Departament d’Estat dels Estats Units va haver d’enviar un informe a totes les seves oficines diplomàtiques puntualitzant que si rebien preguntes sobre el tema responguessin que Armstrong no s’havia convertit a l’islam. Cinquanta anys després, la notícia enganyosa va apareixent periòdicament a les xarxes i molts musulmans segueixen convençuts que l’heroi americà, el 20 de juliol del 1969, va sentir la veu d’Al·là.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor