Opinió

Domini, control i abús de poder

Visc a l’Hospitalet de Llobregat des de fa 46 anys. Aquests darrers dies han culminat dos fets greus sobre tres conciutadans i els seus fills i famílies que no només no són anècdota, sinó que els vull elevar a categoria.

Rita Nicola tenia 21 anys i un fill d’any i mig. Vivia a Pubilla i el seu excompany tenia una ordre d’allunyament d’ella per maltractador. Va celebrar la seva festa d’aniversari a casa, hi va fer cap ell i ella en va sortir de matinada en ambulància, destrossada, i va morir a l’hospital. Violència masclista, vulneració greu dels drets de les dones, vulneració greu dels drets humans. Però sempre domini, control i abús de poder d’home sobre dona.

Laia Roca i Lluís Mollon, una parella del Centre. Sentenciats a un any de presó. Processats per atemptat a l’autoritat i desordres públics amb demanda de tipus penals duríssims i amb contradiccions importants entre les acusacions, les proves aportades i els fets relatats per la Urbana al voltant de la manifestació del 25 de març del 2018 contra l’empresonament de Puigdemont i el dels exconsellers i la presidenta del Parlament. Com els nou activistes acusats recentment de pertànyer a organització criminal i, com el Pol de la Seu d’Urgell, acusats per fets relacionats amb la vaga general del 21 de febrer. Com els 54.858 expedients que han obert els Mossos per la llei mordassa entre l’1 d’octubre del 2017 i el 10 d’abril d’enguany, segons resposta parlamentària a la CUP, que se sumen als dels CFSE que fa públics el Ministeri de l’Interior. L’enduriment del Codi Penal i la llei mordassa són una resposta errònia i autoritària per criminalitzar la protesta legítima en defensa de drets socials i individuals i la canalització pacífica del malestar social. Parlo de domini, de control social i d’abús de poder de l’autoritat sobre els ciutadans.

Dret de les dones a viure per fi sense violència masclista, dret de l’individu a no ser reprimit quan es manifesta pels seus drets i pels dels altres, dret a no viure sota domini, control ni abús de poder. Drets que exigeixen deure de respecte i de garantia màxima del seu exercici dels que els volen o poden vulnerar, sigui el poder patriarcal, sigui a qui hem delegat el poder, en extrem, repressiu. Deure ciutadà d’estar-hi vigilants, denunciants; de suport, d’exigència, de defensa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor