Opinió

A PUNT DE LLIBRE

Si hi ha un col·lectiu de republicans a Catalunya que treballa amb empenta i estratègia, és el de la gent de la república de les lletres

Per tal que la literatura d’una comunitat lingüística més aviat petita sigui prou dinàmica per evitar l’esllanguiment i, amb el temps, no gaire, la desaparició o folklorització, cal que estigui sostinguda per tres potes amb prou solidesa per suportar l’edifici cultural. El primer dels tres factors de consolidació és l’existència de bon material. Bon material vol dir escriptors solvents, creatius i de qualitat. No ho han pas de ser tots, però ho han de ser un bon nombre dels que publiquen. Si hi ha bons escriptors, és molt més senzill vendre la literatura d’un país petit a l’estranger, que és on els escriptors de llengües minoritàries o minoritzades tenen l’oportunitat real de professionalitzar-se. Un mig èxit en una llengua gran pot superar la majoria de supervendes en l’idioma propi. El tercer canal per afermar un ecosistema literari potent és el del muscle editorial en el mercat propi.

A Catalunya, si es tenen en compte les dades de traduccions i de comercialització de la literatura catalana, les dues primeres potes estan molt ben anivellades. Pel que fa a la tercera, són innegables les dificultats derivades de vendre llibres, ja no en català sinó en qualsevol idioma i format que calguin ser llegits. Si encara no s’ha inventat el Netflix dels llibres és perquè llegir és una altra cosa, però mentrestant hi ha una feina persistent per part dels editors per visualitzar i prestigiar la literatura catalana i, per què no dir-ho, perquè d’això es tracta, omplir al màxim el calaix.

La prova més visible del dinamisme i les ganes d’obrir-se camí per part del món de l’edició és La Setmana del Llibre en Català, que en les últimes edicions, liderada per Joan Sala com a president, i amb l’empenta de Montse Ayats des d’Editors.cat, s’ha consolidat com la cita obligada de la rentrée literària a casa nostra. Una inauguració del nou curs que, a més, defuig la pompa del glamur, la bombolla, el canapè i el premi milionari per encàrrec per acostar-se als lectors de la manera més directa possible, amb els llibres i els autors a l’aire lliure, en una bateria d’estands amb les últimes novetats, les penúltimes i totes les que calgui per enllaminir els lectors. Els 260 títols acabats de sortir de les impremtes per arribar amb puntualitat als taulells entre el 6 i el 15 de setembre a l’avinguda de la Catedral de Barcelona demostren que el dia del llibre en català ja no és només el de Sant Jordi, ni és només un dia. És una llarga setmana per gaudir. Si hi ha un col·lectiu de republicans a Catalunya que treballa amb empenta, és el dels ciutadans de la república de les lletres.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.