Opinió

Reforçar les institucions

Aquesta darrera setmana hi ha hagut crides de diversos actors polítics a reforçar les institucions. Cadascun d’ells, com qualsevol de nosaltres, pot entendre de manera diferent què vol dir i com s’arriba a l’objectiu expressat; per mi, és un debat i un requisit imprescindible en aquests moments també a Catalunya, i que implica ampliar-les, fer-les més inclusives, més permeables, més rigoroses, més al servei de tothom.

Hi ha molts prejudicis sobre la política, i les institucions en són un ingredient fort, com ho és la ciutadania i les organitzacions socials i polítiques. Hanna Arendt teoritzà sobre els prejudicis respecte a la política, i com la seva presència social és l’evidència que s’ha anat a parar a una situació en què no sabem –o encara no sabem– com moure’ns-hi políticament i que aquesta situació pot acabar avançant cap a sentiments d’impotència... fins i tot en la catàstrofe de pensar àmpliament que voler exercir el poder corromp. És la manera com exerceixes el poder i amb quines finalitats l’exerceixes el que és corrupte o corromp, no pas voler assolir i exercir el poder, finalitat legítima de totes les formacions polítiques que es presenten a unes eleccions.

Aquestes darreres setmanes hem vist exemples d’institucions que han estat objecte de comparacions més o menys afortunades, més o menys encertades, amb la situació que vivim a Catalunya. Parlo del govern regional i de l’Assemblea Legislativa de Hong Kong i de la Cambra dels Comuns i el primer ministre del Regne Unit. Els papers desenvolupats per aquestes institucions han estat molt diferents, i jo em quedo amb l’exemple del joc polític de majories que s’ha vist a la Cambra dels Comuns davant la jugada múrria i al límit del joc parlamentari de Johnson.

A mi em trobaran sempre al costat de sumar entre els que podem compartir objectius comuns i no de confrontar minoritzant i aprimant el front de lluita, i crec que és més fructífer a mitjà i llarg termini en el camp del retiment de comptes i del suport popular. La derrota de l’adversari real des de les institucions democràtiques i democratitzades és la via, també. I és més eficaç en la defensa de la democràcia i dels drets si hi sumes grups amb visions diferents de les dels més afins. I reforça les institucions.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor