Opinió

DESPOTISME SENSE IL·LUSTRAR

En el congrés del PSOE celebrat a Suresnes l’octubre del 1974, un jove Pérez Rubalcaba anunciava el següent: “La definitiva solució del problema de les nacionalitats que integren l’Estat espanyol radica indefectiblement en el reconeixement del dret d’autodeterminació.” A això s’hi suma l’anomenat pacte d’abril del 1977, un pacte pel qual es va crear l’actual PSC a partir d’una confluència de partits. En el cinquè punt d’aquest pacte s’afirmava que “el reconeixement del dret d’autodeterminació a les nacionalitats i pobles de l’Estat espanyol” seria un dels principis del partit. Aquests dos testimonis ens ensenyen un PSC que ja és mort i enterrat. I és mort per gent com Eva Granados.

Eva Granados, diputada del PSC al Parlament de Catalunya, que aquesta setmana s’ha despenjat dient que una cosa tan seriosa com l’autodeterminació no pot ser dirimida per la ciutadania. El que vindria a ser un clar exemple de despotisme il·lustrat, del tot pel poble sense el poble. Qui és el poble per decidir sobre el seu futur si ja té uns governants com Eva Granados que pensen per ell?

No sé si les paraules d’Eva Granados són fruit de la desconeixença de la història del seu partit o si són producte d’un gir despòtic i autoritari –o les dues coses–, però el que és segur és que s’enquadren en la històrica lluita entre la llibertat i el totalitarisme. Eva Granados, i pel que sembla el conjunt d’Espanya, s’ha aliat obertament amb aquests fantasmes que recorren Europa i que volen un retrocés polític en nom del bé comú de la ciutadania, que no se sap governar a si mateixa i a qui se li ha d’imposar la raó des de dalt. Semblem destinats a tornar a viure en unes fórmules polítiques ben despòtiques i, a més, mal il·lustrades que a l’única cosa que ens conduiran serà a un desastre, tal com va ocórrer amb la Il·lustració original o amb qualsevol altre moviment d’aquest tipus.

Tal com deia Goya “els somnis de la raó creen monstres”, que en el cas català se sublimen en figures com la d’Eva Granados.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor