Opinió

La veu de les noves generacions

Les paraules del flamant ministre de medi ambient japonès, Shinjiro Koizumi, apostant pel tancament dels reactors nuclears per evitar que es repeteixi una catàstrofe com la de Fukushima han causat una gran controvèrsia al país nipó, que depèn en un 40% d’aquest tipus d’energia per fer funcionar des dels puntualissims trens bala –que connecten gairebé tot el país– fins als incomptables llums de neó –que il·luminen ininterrompudament els nombrosos Manhattans toquiotes–. Les paraules de Koizumi van causar tant enrenou com les del seu predecessor, que advertia que la Companyia Elèctrica de Tòquio es veuria obligada a llençar milers de tones d’aigua radioactiva a l’oceà Pacífic per desfer-se del líquid contaminant acumulat des de l’accident del 2011. És evident que el Japó no pot renunciar d’un dia per l’altre a l’energia nuclear, però que aquest tema es comenci a debatre en un país tan procliu als terratrèmols i els tsunamis, és positiu. De fet, el jove Koizumi, fill d’un exprimer ministre japonès, és el que podríem anomenar una “estrella política emergent”.

Aquestes últimes setmanes, Koizumi ha compartit els titulars internacionals amb una altra figura emergent, l’activista estudiantil de Hong Kong Joshua Wong, de només 22 anys. Artífex de la revolució dels paraigües del 2014, que exigia més democràcia i sufragi universal, ha tornat a ser un dels rostres més icònics de les protestes d’aquest estiu, des que va sortir de la presó a mitjan juny. Tot i que el moviment no té un líder, és innegable que les autoritats xineses veuen en Wong l’aglutinador de moltes sensibilitats. Que en els darrers anys, des de la revista Time fins a Netflix li hagin dedicat portades i documentals, de ben segur que hi ha contribuït.

Un cas similar és el de l’activista Greta Thunberg, de 16 anys. Des que la seva “vaga escolar pel clima” va atraure, fa un any, l’atenció dels mitjans de comunicació, i milions d’estudiants de tot el planeta la van començar a seguir, fins avui, la nena de les trenes i l’impermeable groc ha tingut l’oportunitat de criticar en tribunes privilegiades els discursos plens de pompositat però buits d’efectisme de molts polítics sobre el clima.

Una nova generació, una nova sensibilitat?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor