Opinió

Com hi ha món

El naufragi DE cook

L’agència de viatges en culpa la inestabilitat política en alguns destins turístics i la incertesa que suposa el Brexit

Thomas Cook, el gegant dels operadors turístics i la que es considera l’agència de viatges més antiga del món, s’ha declarat en bancarrota. Al darrere hi ha 178 anys d’història. El seu fundador va començar venent trajectes de tren entre dues ciutats angleses: Leicester i Loughborough. Eren viatges per tornar-se abstemi. Cook provenia d’una família amb fortes creences religioses, i aquesta fe el portava a pensar que l’alcohol perjudicava en gran mesura els seus conciutadans i que aquells trajectes i el dia a l’aire lliure podien allunyar la gent de les tavernes. El primer viatge va ser tot un èxit i va aconseguir omplir un tren amb 500 passatgers. D’aquell primer triomf com a organitzador d’esdeveniments va sorgir la idea de vendre viatges a diverses ciutats angleses. La flamant xarxa britànica de trens va servir a Cook per fer que els seus clients recorreguessin la geografia anglesa. També s’explica que els recorreguts de Cook van servir perquè les dones comencessin a viatjar soles. El fet que els viatges es fessin en grup les feia sentir més segures. Així que l’empresari va aconseguir també clientela femenina. Amb els anys, va poder portar els passatgers a París, als Estats Units o a fer un creuer pel Nil.

La fallida d’aquest gegant també té xifres estratosfèriques: 600.000 turistes afectats, 22.000 llocs de feina directes i grans pèrdues per a destins clàssics com les illes Balears i les Canàries. També ha suposat la repatriació de 150.000 britànics “el nombre més alt en temps de pau”, segons explicava la BBC. Thomas Cook ha superat dues guerres mundials i diferents crisis econòmiques, però ha estat incapaç d’adaptar-se als nous temps. La competència de les aerolínies de baix cost i dels llocs web que ofereixen cases arreu del món s’havia tornat els darrers anys insuportable. El paquet tradicional va a la baixa.

La companyia en culpa la inestabilitat política en alguns destins turístics i assenyala Turquia, encara que també es podria posar el focus en Egipte. Tot i aquestes justificacions, una de les principals raons que s’entreveuen com l’estocada definitiva a la companyia és la decisió dels britànics d’anar deixant per a més endavant les vacances, a causa de la incertesa que suposa el Brexit. A aquesta circumstància, també s’hi suma la devaluació de la lliura esterlina, que fa que per als britànics sigui més car optar a destinacions turístiques de l’Europa Continental. Una situació que es converteix en paradigma d’una crisi insostenible, des que el juny del 2016 els britànics van decidir marxar de la Unió Europea. Costa dirimir si Thomas Cook s’ha enfonsat per la inestabilitat política o pels canvis que han experimentat en els darrers anys els paquets turístics. Sigui com sigui, queden enrere els viatges per a abstemis quan el que ven són els viatges de baix cost i, si pot ser, amb polsera inclosa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor