Opinió

SOM ALLÀ MATEIX

Vaig estar parlant fa poc amb un d’aquells personatges que apareixien a la premsa com a “mediadors”, ara fa dos anys, en el conflicte Catalunya-Espanya. Em va dir dues coses: la primera, que no hi ha cap idea ni cap proposta ara mateix. Sobretot perquè “Catalunya no té una proposta unívoca”. I la segona, que només se li acut que passi el temps i es guareixin les ferides. Em vaig endur una decepció gran: ni un mínim rastre del concepte d’autodeterminació, de trobar vies civilitzades de resolució del conflicte, de cessió d’una part de la raó a banda i banda. No: que passi el temps i que Catalunya s’aclareixi. Gràcies, senyor. Ara sí que em queda tot clar.

Catalunya no tindrà solució dins d’Espanya a curt termini. Es confirma allò que he escrit de vegades, que quan el conflicte és entre dues nacions (com ho és) no hi ha gaire “vies del mig” que valguin i sempre acaben sent fórmules de compromís (l’Estat de les autonomies ha estat l’últim eufemisme per camuflar un conflicte secular). S’han acabat les idees, s’han esfumat les fórmules federalistes. Ni tan sols el PSC fa cap proposta en aquest sentit ara, però és que ni Podemos té cap idea. Ens aboquem al ressorgiment del conflicte en totes les seves formes: amb encert, sense encert, amb crueltat, amb suavitat, amb repressió major o menor, amb astúcia i força o sense tanta força... Al cap de dos anys, ni l’independentisme s’ha sabut refer del tot (encara que ja dona bons símptomes), ni Espanya ha sabut reconduir absolutament res ni en l’àmbit polític ni judicial. No hi ha proposta, en cap de les dues bandes. Per tant, com sempre passa en els conflictes mal resolts, som allà exactament. Som a l’1-O, com si no haguessin passat els dies. En termes personals segur que sí; en termes col·lectius, no.

Som allà: un poble encarat a una autoritat que ja no volem ni reconeixem, i no ha canviat res des de fa dos anys. Preparin-se, doncs, perquè ningú “al mig” no ha fet els deures. Com era allò de “quan va despertar, el dinosaure...”?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor