Opinió

UNA CATALUNYA SENSE REI

Catalunya no és una República. Ho sap tothom. Però el rei no té Catalunya.

Aquesta setmana, el monarca espanyol es va traslladar a Catalunya amb la família reial –la reina, la Princesa d’Astúries i la Infanta Sofia- sense poder-la trepitjar. Ho va fer per lliurar els Premis de la Fundació Princesa de Girona i en un Palau de Congressos de Barcelona, mig buit.

A fora, a la Diagonal, centenars de persones van tallar la via per protestar contra la presència dels reis d’Espanya. La visita oficial –la primera de tota la família des que el rei és rei- es va fer sense que poguessin visitar cap espai que no estigués blindat. I ho van fer a Barcelona, davant la impossibilitat de poder-los celebrar a Girona, on l’any passat els va ser denegat l’Auditori i van haver de celebrar en una propietat privada, poc després que el mateix Consistori aprovés declarar persona non grata al monarca pel discurs del 3 d’octubre.

Catalunya no és una República, no ho és. Però el rei va renunciar a una part dels súbdits catalans aquella nit amb un discurs que, per primera vegada, trencava el seu paper constitucional d’arbitratge i es declarava jutge i part. Avui el Rei d’Espanya segueix sent rei de Catalunya però no hi pot posar els peus sense un desplegament extraordinari de dotacions policials, vehicles blindats i perímetres de seguretat. Ens té, encara, però no som seus.

Tan poca autoritat té la monarquia a Catalunya que el Rei ha estat reprovat al Parlament. I quan hi fa visites oficials ho fa amb l’absència de les autoritats catalanes, escollides democràticament. Els catalans, aquell vell poble insubjugable que només va fent gros el vell problema català. I potser els diaris afins i les revistes del cor maquillaran el fiasco de la visita amb els vestits que lluïa la reina o la correctíssima dicció de la princesa en el seu primer discurs en català. Però res maquilla que el Rei és l’únic rei de les monarquies parlamentàries que no pot trepitjar com el protocol de la institució requereix una part del seu territori.

Felip VI, els catalans no tenim rei. La República potser no existeix, encara, però la monarquia hi té els dies comptats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor