Opinió

I NO VA SER CULPA MEVA

I no va ser culpa meva.

25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Es fa viral des de Xile la performance El violador eres tú, en què un grup molt nombrós de dones denuncien les agressions sexuals. L’escenografia es reprodueix a Colòmbia, Mèxic, Alemanya, França, també a Madrid, a Barcelona. I la xarxa s’omple de confessions esgarrifoses en primera persona de dones que, en la majoria dels casos, eren nenes quan van ser víctimes de les agressions sexuals.

Segons els estudis, un de cada cinc infants ha rebut abusos i el 87% dels abusadors són homes. Una de cada dues agressions sexuals és contra un nen o una nena. El 85% dels abusos es donen en l’àmbit de la família o l’entorn de confiança i se solen allargar durant quatre anys. Només el 30% dels casos arriben a jutjar-se per falta de proves i per la dificultat de les víctimes per denunciar-ho, perquè només ho fan un 10%.

Ni d’on era.

Una de cada dues dones europees ha rebut assetjament sexual a la feina. Una de cada tres dones europees havien patit violència de gènere, segons l’Eurobaròmetre del 2016, també segons el qual, el 20% dels homes creien que la dona era culpable de la violència rebuda. Les dones amb discapacitat tenen un 8% més de risc de ser víctimes. Dues-centes dones són violades cada dia a la UE. A Espanya, es produeix una violació cada cinc hores. Una de cada quatre violacions és a una menor d’edat.

Ni de com vestia.

Aquesta setmana, ha estat assassinada una dona al Prat de Llobregat. Era mare, tenia tres fills. És la novena víctima mortal a Catalunya (més que en tot l’any 2018). Aquestes són les xifres oficials, que només compten les que tenien un vincle com a parella o exparella amb l’agressor. Els infants víctimes de la violència masclista (3), com a venjança contra les seves mares; les mortes per altres membres de la família o per persones alienes, i les prostitutes no són comptades. Tanamteix, portals com feminicidio.net, que enumera totes les víctimes, xifra les d’enguany en 98.

Del #metoo al #cuéntalo passant per la denúncia impulsada pel col·lectiu de Las Tesis. No són les víctimes les que han d’alçar la veu. És la societat, en el seu conjunt, la judicatura i les polítiques per protegir les dones. Canviar el biaix de gènere que culpabilitza les víctimes i les fa responsables. I sumar els homes a la causa feminista, perquè és una guerra.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor