Opinió

GRÀCIES, TSUNAMI

El Tsunami Democràtic és un moviment que ha fet diverses coses poc habituals. A banda de dues de les accions més contundents i massives de desobediència civil no violenta que hem viscut, a l’aeroport i a la Jonquera, la darrera és potser la més estranya de totes: han estat sincers i autocrítics després de l’acció no reeixida al Camp Nou. Bravo. A mi, un moviment que reconeix quan les coses no surten com espera, sense donar la culpa sistemàticament als altres, em mereix confiança. Aprenentatge, estratègia i humilitat, que de donar lliçons sense arriscar, ja n’anem massa servits.

Per criticar quelcom cal poder ser capaç de fer-ho millor, sinó és simple rebequeria que no aporta res al moviment. Ens hem acostumat que ens ho donin tot fet per poder criticar i dir que ens enganyen, que ho controlen els polítics o que amb pancartes no n’hi ha prou. Semblem tribuneros i cunyats de l’independentisme. Si no ho volem així, cal anar-hi i implicar-se en els espais existents, perquè, més enllà de l’èpica de la gent de la Meridiana, algú em pot dir què més tenim, amb objectius clars i que planifiqui accions massives amb cara i ulls, a banda del Tsunami? Mentre pontifiquem, perquè en sabem més que ningú, hi ha gent que continuarà jugant-se-la. Gràcies, Tsunami.

Tota la culpa no és de qui organitza, fem també crítica de per què estem així. Preguntem-nos per què no som més gent als carrers. És cansament, desil·lusió? Som conscients que sense mobilització ho estem deixant tot en mans dels despatxos i dels tribunals? No n’aprenem. Continuem creient en les jugades mestres i, sento dir-ho, m’ensumo que no n’hi ha cap.

Per evitar preventivament decepcions, veient que això de la independència és una lluita a llarg termini, potser caldria desempallegar-nos d’alguns pensaments màgics. Us en dono tres perquè se’ls quedi el 2019 que s’acaba: deixar de creure allò que diu la caverna mediàtica, de pensar que una persona o un moviment ho poden salvar tot i d’imaginar que cada acció és la darrera. Ni serà així, ni s’acabarà la repressió dels Mossos per molt que demanem la dimissió de Miquel Buch cada dia. Bones festes!

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor