Opinió

NO SOC UN VIRUS

Amb això del coronavirus, s’ha parlat molt de l’anul·lació del Mobile World Congress i de les importants pèrdues econòmiques que se’n deriven. Es debat sobre el duel geopolític, estratègic i econòmic que hi ha entre les multinacionals que volen controlar el sector tecnològic, fet que ha motivat l’espiral de baixes d’empreses participants. S’acusa l’excés d’informació i es parla d’infoxicació per rumors, amb un pànic que fa extremar les mesures habituals de prevenció i control d’epidèmies. Es comença a qüestionar la gestió inicial del Partit Comunista xinès, capaç, però, de construir hospitals en deu dies i de confinar ciutats de 40 milions d’habitants. Ara bé, no s’està parlant gens d’un dels fets més preocupants: la creixent i visible sinofòbia.

Tots els asiàtics no estan infectats. Si en veure algú racialitzat d’aquesta comunitat ho heu pensat, parlem de racisme, i si són membres de la comunitat xinesa, de sinofòbia. Feu-vos-ho mirar. La crisi del coronavirus està afectant persones que no han trepitjat mai la Xina, i que el seu únic nexe d’unió amb el país asiàtic és, potser, un parent de qui han heretat trets orientals.

Aquesta obvietat fins i tot fa vergonya haver-la de recordar, però és que el debat està tenint connotacions racistes que afecten la comunitat asiàtica arreu, també aquí, a casa nostra. N’hem vist casos en aeroports, botigues, instituts i restaurants. Es manifesta diàriament i està profundament acceptat i arrelat en acudits o en el tracte, però ara també treu el cap en alguns mitjans, a través de tertulians amb un discurs xenòfob. Aquest rebuig racista és símptoma de la por i la ignorància, productes de la desinformació. Vacunem-nos-en.

Els activistes antiracistes han reaccionat amb una campanya de denúncia mediàtica. Hem vist col·lectius d’asiaticodescendents fer performances al carrer, abillats amb mascaretes i proclamant “no soc un virus”. Cada cop són més les veus que s’alcen per frenar la paranoia sinofòbica. I és que tenim més possibilitats de morir per una grip comuna que pel Covid-19. Recordeu que aquesta pneumònia no es contagia per l’aspecte físic racialitzat dels nostres conciutadans xinesos. I que no, que no són un virus.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor