Opinió

BLANQUEJAR EN TEMPS D’APOCALIPSI

Les grans crisis donen als estats oportunitats d’or per fer brillar el patriotisme. Què hi pot haver de més patriòtic que aprofitar les primeres vint-i-quatre hores de l’estat d’alarma per anunciar que el cap de l’Estat –i capità general de les forces armades– renuncia a l’herència del seu pare, no pas a la corona –que pròpiament és l’únic que n’ha heretat–, sinó al benefici d’un compte offshore a Ginebra de 65 milions d’euros provinents de comissions saudites pagades al rei emèrit?

En la compareixença, Felip VI també va anunciar la retirada de l’assignació pública que el rei emèrit encara rebia dels pressupostos generals de l’Estat (més de 200.000 euros anuals) i es va enarborar en la bandera i la supervivència de la dinastia per parlar d’exemplaritat, legalitat, rectitud i integritat de l’activitat institucional que representa la corona. Que l’anunci coincidís amb l’arrencada d’una crisi sanitària, econòmica i social sense precedents no va evitar que tribunes i acòlits de la Villa y Corte sortissin en defensa i lloança del rei. D’aquesta manera, no sols ha aprofitat per marcar distàncies amb els nombrosos casos de corrupció que han anat esquitxant la monarquia en els últims anys (des del cas Nóos fins al reconeixement implícit de les corrupteles del vell campechano), sinó que ha desplegat un lideratge molt desajustat del que és el seu estricte paper constitucional.

Aquest dies, hem pogut conèixer a través de tuits de la casa reial que gràcies a les seves gestions amb el president d’Alibaba Group, Jack Ma, arribaran 50.000 test de detecció de la covid-19 a l’Estat espanyol i 100 respiradors i material de protecció enviats pel president de Huawei. Hem de suposar que aquestes negociacions estan exemptes de comissions, atès la gala que el rei fa de la nova ètica reial.

En tot cas, la temptació de blanquejar en temps d’apocalipsi no li és exclusiva. N’hi ha prou de veure què fa Amancio Ortega –que l’any passat ja va donar 300 milions d’euros a la sanitat pública per a equips de diagnòstic del càncer– i ara ha lliurat unes 300.000 mascaretes al govern espanyol. O el gest de generositat de Leo Messi, que ha donat 1 milió d’euros a l’Hospital Clínic. Coincideix que el primer va evadir amb enginyeria fiscal més de 600 milions d’euros, i el millor dels futbolistes havia estat condemnat per estafar-ne 4 a Hisenda. Potser és primmirat en temps com els que vivim criticar donacions filantròpiques que ajudin a superar una situació de col·lapse sense equivalents, però en una societat democràtica com la que aspirem a tenir hauríem de destinar menys esforços a beneir les almoines i més recursos a tenir una fiscalitat justa i exemplar que asseguri el millor dels béns públics, com és un sistema sanitari de primer ordre mundial.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor