Opinió

Com hi ha món

NO ÉS PAÍS PER A SANDERS

El senador de Vermont abandona la cursa demòcrata a les presi- dencials. Biden serà el rival de Trump

Sanitat pública universal, gratuïtat de totes les universitats públiques o augment dels impostos als més rics. Tres de les propostes estrella del senador de Vermont Bernie Sanders quedaran arraconades en un calaix sine die. El vell socialista, com se’l coneix als Estats Units per la seva ideologia escorada cap a l’esquerra, ha decidit finalment abandonar la cursa presidencial a la Casa Blanca després dels mals resultats en les darreres primàries. Sanders havia començat com un competidor amb possibilitats –té el suport de bona part dels joves del seu partit, com la senadora Alexandria Ocasio-Cortez–, però a mesura que les votacions han anat avançant, els seus resultats han caigut en picat. La derrota en el superdimarts (sobretot en estats com Carolina del Nord, on l’altre candidat demòcrata, Joe Biden, es va mostrar intractable) va ser letal per a Sanders, que va aconseguir superar un infart el mes d’octubre passat, però que no s’ha vist capaç de continuar la cursa presidencial davant d’un rival que va començar titubejant, però que s’ha erigit en clar vencedor en els darrers combats electorals.

El demòcrata, que ara abandona i que segurament ja no es tornarà a presentar per una qüestió d’edat, va néixer a Brooklyn (Nova York) el 1941, fill d’immigrants polonesos. És un destacat defensor dels drets civils i va ser un dels abanderats de la guerra contra l’Iraq.

En la darrera cursa a les presidencials, es va enfrontar a Hillary Clinton, que després va acabar perdent, tot i el que pronosticaven la majoria d’enquestes, contra Donald Trump.

Sanders deixa en mans de Joe Biden la pugna per la presidència dels Estats Units. Les propostes del senador de Vermont –que sonen agosarades al país nord-americà– han topat amb la recepta demòcrata més estandaritzada i procliu a l’establishment. Biden és conegut perquè va ser la mà dreta i el vicepresident de Barack Obama. Durant aquesta precampanya ha estat el candidat que més ha buscat el cos a cos amb el magnat. Ara té el camí lliure. De la carrera demòcrata també van quedar eliminats Elizabeth Warren i Pete Buttigieg, entre d’altres. Per la seva banda, Sanders ha instat els seus seguidors a treballar amb Biden per vèncer Trump, “el president més perillós de la història d’Amèrica”, com s’hi ha referit el vell senador als seus mítings. Es mostra convençut que la bona relació que ha anat teixint en els darrers temps amb Biden servirà perquè en el programa demòcrata hi hagi una empremta de les seves propostes. Sembla difícil. En un país castigat per la pandèmia del coronavirus, la proposta d’una sanitat pública i de qualitat queda totalment marginada. Al seu lloc, s’erigeix la figura de Donald Trump disparant contra l’enemic comú, que ara és l’Organització Mundial de la Salut. Definitivament, no és país per a Sanders.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor