Opinió

‘BEVERIDGE RELOADED’

Fa uns dies, en una reunió per videoconferència amb altres membres del Consell Escolar de Catalunya, l’historiador, escriptor i representant de la USTEC Xavier Díez ens va exhortar a promoure l’equivalent en el temps i en el context a un informe Beveridge de l’educació. Unes bases teòriques no per a la reconstrucció després d’una guerra mundial, però sí per a després d’una pandèmia que ha fet i farà emmalaltir milions de persones i que acumula més de 126.000 morts, segons dades oficials en el moment que escric aquest article. Una pandèmia que ha aturat bona part dels mitjans de producció quantitativament més importants, els centres educatius, la vida social i que ha confinat a casa milions de persones en circumstàncies molt diverses.

Aquí, el virus ha fet que tothom s’hagi hagut de preparar a corre-cuita i sense gaires precedents (més enllà dels altres països que s’hi van trobar abans) per atendre un col·lapse sanitari a l’atenció primària, hospitalària i residencial, per teletreballar, per estendre i fer prendre mesures de protecció i de prevenció, per establir contacte i donar suport formatiu, assistencial i emocional a infants i adults des de la distància, durant confinaments superiors al mes, de moment. El virus afecta i afectarà treballadors, autònoms i empresaris de tots els sectors, en especial aquells que s’han hagut d’aturar completament i que en viuran els efectes adversos durant mesos.

No vull entrar ara i aquí a avaluar les decisions preses per cadascuna de les institucions en relació amb la gestió d’aquesta pandèmia. No em toca a mi fer-ho, ni en sé fer ni em serveixen de res els banys de retrets. Caldrà que ho facin les persones més adequades amb criteris, anàlisis i arguments sòlids quan sigui possible i com a base diagnòstica i crítica per a una proposta de canvis sistèmics i de mètodes, d’aprenentatges i de mesures eficaces i rellevants que caldrà emprendre per refer socialment i econòmicament el país, l’Estat, Europa i el món i la seva gent. I per preparar-se per a eventuals nous brots del coronavirus o de qualsevol altre virus de letalitat igual o superior. Als parlaments i assemblees legislatives, als governs o on calgui, però nous i actualitzats informes Beveridge socials i econòmics s’hauran de posar en marxa tan aviat com sigui possible. Per responsabilitat de present i, sobretot, de futur.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor