Opinió

Com hi ha món

GUERRES REALS

La violència continua al Iemen. L’ONU demana una treva per l’amenaça del coronavirus

El conflicte del Iemen és un dels més cruents que actualment es lliuren al planeta. Diverses organitzacions internacionals han descrit aquest país i els combats que hi tenen lloc com “l’infern sobre la terra”.

Després d’un lustre de batalles, el país ha quedat gairebé destruït. Ja era un dels més pobres del món àrab i ara hi queden pocs hospitals dempeus. Moltes cases i escoles han estat bombardejades. Els anys de guerra han portat els iemenites a patir diverses epidèmies. Una de les més greus va ser el brot de còlera que es va desencadenar el 2017 i que va afectar sobretot infants menors de 5 anys. Els enfrontaments han destrossat el sistema d’aigua, fet que provoca que el còlera es contagiï a una gran velocitat. Sense centres de salut ni recursos econòmics, és complicat fer front a una emergència sanitària. No ha estat l’única. Els bloquejos als quals ha estat sotmesa la població civil han provocat que hi hagi escassetat d’aliments. Vint milions de iemenites –al voltant del 70% de la població– pateixen inseguretat alimentària perquè no tenen accés garantit als aliments, segons revelen dades de les Nacions Unides. La fam ha causat més de 85.000 víctimes entre els més petits en els darrers anys. El conflicte, que es va iniciar el 2015, amaga la lluita pel poder regional entre l’Aràbia Saudita i l’Iran. No és l’únic terreny on es lliura aquesta pugna per l’hegemonia de la zona. També es va poder comprovar en la guerra de Síria, quan en un primer moment l’Aràbia Saudita va donar suport logístic i armament –a més de finançament– a diferents grups rebels que lluitaven en contra del règim de Bashar al-Assad, mentre que l’Iran sempre ha mostrat el seu suport al mandatari sirià. En el conflicte iemenita, el govern de Teheran dona suport als rebels houthis – que són d’una branca xiïta– en contra del govern d’Abd Rabbuh Mansur Hadi, que té el suport de Riad.

Paradoxalment, l’amenaça del coronavirus sembla que podria aturar durant un temps el malson de la guerra real. També és cert l’interès que tindria l’Aràbia Saudita a posar fi al conflicte. Li representa costos ingents, i ara la prioritat del regne seria centrar-se a defensar-se de la pandèmia. Tot i la bona predisposició inicial dels dos bàndols, les hostilitats han continuat. Ambdues parts s’acusen d’haver violat l’alto el foc que va instar l’ONU fa unes setmanes (i que continua demanant amb insistència). Embolcallat sota la pàtina de les revoltes de la Primavera Àrab, el Iemen s’ha vist abocat a una guerra sense final. Com a Síria. La pandèmia del coronavirus no ha aconseguit, de moment, que les dues parts respectin la treva. I si la malaltia es propaga en un territori que no disposa d’una infraestructura sanitària mínima, pot causar estralls entre una població ja molt debilitada com a resultat de la guerra real.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor