Opinió

PUNTS DE VISTA

NOVA NORMALITAT

Què vol dir normal? Que serveix de norma, pròxim a allò més freqüent o ordinari, etc. Però què és la norma i què no? Depèn. Depèn d’on, de què, de qui. La normalitat és relativa, com l’anormalitat. Allò que ens sembla normal a uns no ho és per a uns altres. Normal.

En aquest context, noves normalitats s’han superposat a les preexistents abans de les mesures contra el coronavirus. Normalitats o anormalitats que s’han fossilitzat en la fase 0. Desenes, centenes, de combinacions i de probabilitats, totes normals. Persones soles, famílies sense fills, famílies amb un sol progenitor a casa, famílies nombroses, famílies amb els dos progenitors, famílies extenses, famílies enllaçades... Treballant, sense treballar, teletreballant, prestant serveis bàsics o no, desitjant, necessitant, que el negoci o la feina es reprenguin com més aviat millor; donant molt, bastant o poc, o fàcilment o difícilment, suport als estudiants i als alumnes de casa; junts o separats pel confinament, per la presó... Amb suport o sense, malalts o sans, amb dol o sense, molt confortables o poc, molt responsables o gens, molt o poc solidaris. Retrobant o encetant hàbits, habilitats, capacitats, actituds i emocions, neguits, pors i dolor. Molts descobrint que, per sort, hi ha veïns que, malgrat molts entrebancs i hàbits de consum que els són desfavorables, han mantingut o treballen en petits negocis (o no tan petits) per abastir-los durant aquests mesos de béns de primera necessitat, a l’illa de cases o no gaire més enllà, als mercats o a les botigues. D’altres, constatant que no en queda cap, ni un, de proper.

O descobrint a la ciutat cants d’ocells que no havien sentit mai des de casa, gespa més verda, aire més respirable i passejades de primera o de darrera hora no recorregudes mai.

Tothom amb ganes de passar de fase, de fases, com més aviat millor; amb ganes de no fer marxa enrere, de reprendre la seva normalitat o de millorar-la... D’altres desitjant que no empitjori més... Molts volent continuar o que continuïn els nous hàbits, actituds, emocions, sons, colors de la normalitat sobrevinguda. D’altres volent deixar enrere els dols i el dolor. Amb ganes de nova normalitat, la seva.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor