Opinió

Com hi ha món

L’EFECTE VODKA

Bielorússia és un dels països del continent europeu que no ha pres mesures de precaució contra la pandèmia

Les imatges de la desfilada del Dia de la Victòria són tota una declaració d’intencions. Milers de persones als carrers de Minsk per celebrar el 75è aniversari de la rendició de l’exèrcit de l’Alemanya nazi davant les tropes soviètiques. Bielorússia ha ignorat des del primer moment la pandèmia que castiga el món i ha continuat, com si res, amb la seva quotidianitat. Cinemes, teatres i bars oberts. També ha estat un dels únics països on la lliga de futbol no s’ha interromput. Dels seus partits n’han parlat en televisions de tot el món, àvides de trobar una pilota en moviment. La decisió de no prendre les mesures que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS) depenen del president del país, Aleksandr Lukashenko, que governa aquest antic territori soviètic des del 1994. La desobediència és tal que les imatges de la desfilada permeten veure pocs espectadors amb mascareta i el mateix mandatari fent-se un fart d’encaixar mans amb els veterans de guerra, d’una edat molt avançada. Amb les seves declaracions –va dir que la malaltia provocada pel coronavirus es pot combatre bevent vodka o anant al camp a llaurar–, Lukashenko va ser dels primers a minimitzar el virus, com també ho han fet altres mandataris mundials, com el president del Brasil, Jair Bolsonaro, que va comparar els símptomes amb els d’un “refredat”, o el primer ministre britànic, Boris Johnson, que a l’inici de la pandèmia en negava la gravetat. (Aquesta setmana el Regne Unit ha superat les 40.000 víctimes mortals.)

Darrere l’actitud de Lukashenko també hi ha l’intent de desafiar l’omnipresent Rússia, que sí que es va veure obligada a cancel·lar els actes de celebració d’una de les efemèrides més simbòliques per l’espai exsoviètic, com el fet que en la Segona Guerra Mundial perdessin la vida 27 milions de soviètics. Una ofrena a la tomba del soldat desconegut a la plaça Roja va ser el petit homenatge que es va permetre el president rus, Vladimir Putin, enmig de mesures excepcionals. Les tensions entre Minsk i Moscou s’han agreujat, i l’economia bielorussa se’n ressent. Aliats històrics, Rússia ha reduït la factura que li paga en forma d’acords energètics. Les dades oficials asseguren que a Bielorússia han mort 126 persones i que hi ha 22.000 infectats en una població que supera els 9 milions d’habitants. Les veus en contra de l’actitud de Lukashenko arriben de sectors opositors, que critiquen que els metges treballen en condicions pèssimes. De fet, l’exsecretària d’Estat nord-americana, Condoleezza Rice, assegurava fa uns anys que Bielorússia és “l’única dictadura real que queda al cor d’Europa”. El còctel entre crisi econòmica galopant i autoritarisme és una mala combinació. Bielorússia n’és un exemple, però l’efecte vodka –o minimitzar la pandèmia– no és només patrimoni de Lukashenko.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor