Opinió

Com hi ha món

FANTASMES DEL PASSAT

L’onada de protestes per la mort de Floyd obliga el Regne Unit a retirar estàtues dedicades a esclavistes

Considerades un dels melting pot (expressió que significa la barreja de cultures i idees en un mateix indret) per antonomàsia, les ciutats del Regne Unit tampoc han defugit les protestes per la mort de George Floyd a mans de la policia. El crit de Black lives matter (‘les vides negres importen’) ha retronat per un país que fins ara havia passat de puntetes pel seu passat colonial i esclavista. Enderrocar una estàtua és una acció carregada de simbolisme. Ho va ser a l’Iraq el 2003 quan va caure el règim de Saddam Hussein, o quan ho van fer les estàtues de Lenin i fins i tot el mur de Berlín.

Ara, l’estàtua enderrocada a la ciutat de Bristol és la d’Edward Colston, un mercader d’esclaus del segle XVII que va fer fortuna traficant amb persones. Els manifestants van aconseguir enderrocar-la, pintar-li la cara de vermell i tirar-la al riu Avon. Altres estàtues també han estat en el punt de mira. A Oxford, centenars de persones, majoritàriament joves, es van reunir davant l’Oriel College, una de les prestigioses universitats que funcionen a la ciutat, per demanar la retirada de l’efígie de Cecil Rodhes, l’home que va colonitzar les actuals Zàmbia i Zimbàbue i que defensava “la supremacia de la raça anglosaxona”. La proposta de retirada ja ha tingut el suport de diversos regidors. Els fets que han passat a Bristol i Oxford han fet que l’alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan, anunciés que revisarà tots els monuments de la capital i que retirarà els que no reflecteixin la “diversitat de la ciutat”. La que ja ha estat retirada és la dedicada al comerciant escocès i propietari d’esclaus Robert Milligan, que durant els darrers dies havia estat en el punt de mira. La proposta de Khan ha estat seguida per molts alcaldes del seu partit. Es calcula que almenys hi ha una trentena de monuments al Regne Unit dedicats a personatges qüestionats. Altres països tampoc han eludit aquesta polèmica; a Bèlgica –també amb un important passat colonial i esclavista–, els manifestants cridaven consignes en contra del racisme davant de l’estàtua del rei Leopold II, un dels artífexs de l’expansió belga pel continent africà.

La revisió històrica mai està exempta de polèmica. La mort de George Floyd ha encès un debat que va molt més enllà d’enderrocar estàtues. L’onada de protestes ha obligat el Regne Unit a mirar-se al mirall i a començar a retirar la simbologia esclavista que fins ara havia passat desapercebuda. De fet, l’estàtua de Bristol en honor a Edward Colston feia 125 anys que s’erigia en aquesta ciutat anglesa.

Les injustícies contra les minories són difícils d’erradicar quan fa tants segles que s’infligeixen. De moment, queda la proposta de l’artista Banksy que acompanya aquest text: recuperar l’estàtua del riu i afegir-hi els manifestants que la van derrocar. Tot un símbol.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor