Opinió

Punts de vista

JUANCARLISMO

Fa anys que, sota l’amenaça de tota la força repressora de l’Estat i en contraposició a la campanya permanent procampechanía dels mitjans de comunicació del règim, s’han escrit llibres crítics i s’han publicat articles d’investigació sobre la monarquia espanyola. Aquest mateix mitjà, el 21 de març passat, repassava les darreres notícies internacionals sobre l’escàndol i, com la revista Sàpiens en aquest número de juny, feia un repàs a les corrupcions de generacions de Borbons.

Sembla, però, que potser (potser) serà des de dins de les clavegueres estatals mateix –l’excomissari Villarejo–, i des de diversos mitjans i organismes estrangers, no controlats per la xarxa d’omertá juancarlista, que es començarà a aixecar la catifa. De moment, la fiscalia anticorrupció va obrir diligències fa uns mesos i ara ha estat la fiscalia del Suprem qui ha assumit la investigació per possible frau fiscal i blanqueig de diners des del moment en què va perdre la inviolabilitat. És normal que molts no confiem que tingui conseqüències penals per al monarca i, fins i tot, que pensem que pot ser una maniobra per evitar l’impacte d’investigacions fora de l’Estat, com la que Corinna Larsen inicia al Regne Unit o la de Suïssa. Voladura controlada i a preservar l’statu quo. Ja ha transcendit que pot ser que el rei emèrit marxi a viure a cos de rei a la República Dominicana, i és molt probable que ningú no li ho impedeixi. I si la investigació derivés cap a un judici, que és molt suposar, no se sap si, en cas que estigués allí, vindria voluntàriament o si hi hauria possibilitats d’extradició. Potser n’hi ha que pensen que qui dia passa, any empeny, que el rei emèrit ja té una edat i que la justícia, a més de no ser igual per a tothom, tampoc té les mateixes velocitats per a tothom.

Quan la propietat de la informació es diversifica i es fa més horitzontal; quan hi va havent més controls i contrapesos a dins del sistema (insuficients) però, sobretot, a fora; quan es posa en dubte finalment la raó de la monarquia i l’evidència de privilegis i actituds poc o gens patriòtiques, és quan la protecció de les males pràctiques es comença a girar en contra del sistema que es vol protegir. És quan comença a no sortir barat obstaculitzar investigacions i perpetuar les males praxis. Ha arribat el moment?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor