Opinió

CANVI DE RÈGIM

Els intents per tal de salvar la monarquia poden arrossegar qualsevol institució que ho vulgui intentar

És evident: ja està passant. El desprestigi de la casa reial en concret i de la monarquia com a institució ja és sobre la taula.

Els intents per tal de salvar-la, per evitar que el rei Joan Carles de Borbó sigui jutjat i que el seu successor el rei Felip es vegi esquitxat aprofundeixen en la dimensió del seu ensorrament, de la credibilitat del sistema i també, en la mesura que s’entestin a protegir-los, poden acabar arrossegant qualsevol institució pública que ho vulgui intentar.

Les monarquies són incompatibles amb la democràcia. Ho són, com ho és la nostra, per la justícia fonamentada en la igualtat de tota la ciutadania davant la llei. Perpetuar excepcions com són els aforaments, inviolabilitats i qualsevol tipus de privilegis similars només pot menyscabar la imatge de l’Estat espanyol. I la pròpia essència del seu sistema democràtic.

Lluny queda l’actitud de la reina Elisabet II d’Anglaterra, que al seu país ha sabut mantenir-se al servei de la democràcia. Com va fer igualment en el seu dia el monarca dels belgues, perquè no és el rei de Bèlgica sinó el dels seus ciutadans i a la seva disposició hi ha el tron per abandonar-lo quan així ho considerin. De fet, fa no gaire temps, a Felip de Bèlgica li van abaixar el sou per haver tingut reunions fora de l’agenda oficial.

L’Estat espanyol està en plena ebullició: mentre els partits sobiranistes guanyen suport a les urnes, la caduca monarquia es veu empantanegada per escàndols impropis d’un cap d’estat. Toca un canvi de règim i tot apunta que estem anant en aquesta direcció.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor