Opinió

Punts de vista

VERITAT, JUSTÍCIA I REPARACIÓ

Dos models diferents i contraposats d’actuació respecte a les víctimes d’un genocidi, d’un conflicte o d’una guerra: “Veritat, justícia i reparació” vs. “oblit, perdó i reconciliació”. Veritat, justícia i reparació són els principis bàsics reconeguts per la comunitat internacional que obliguen els poders públics envers les víctimes. Oblit i perdó com a única via per a la reconciliació són els principis que addueixen els poders espanyols per defensar la Transició i la llei d’amnistia.

Amb les cartes de suport a Martín Villa dels expresidents del govern espanyol del PP i del PSOE han fet un pas més en la defensa del pacte de la Transició, del pacte del silenci, de l’oblit i del perdó dels delictes franquistes que va representar una segona mort de les víctimes: han defensat, justificat i fins i tot elogiat el botxí. Les cartes de suport dels exsecretaris de CCOO i la UGT Antonio Gutiérrez,  José María Fidalgo, Cándido Méndez i Nicolás Redondo han estat una estocada duríssima des de (suposadament) la mateixa trinxera dels cinc treballadors en vaga assassinats per la policia martinvillista a Vitòria el 1976.

Han sortit ràpidament (com ja ho va fer Borrell amenaçant a l’inici de la querella amb problemes diplomàtics i en les relacions bilaterals amb l’Argentina) a defensar la impunitat del criminal Martín Villa per taponar l’única via oberta al món, l’únic procés judicial que està investigant el franquisme. Més de 114.000 denúncies que han estat presentades les darreres dècades a l’Estat espanyol, la majoria per desaparicions forçades, totes arxivades. Vergonya els hauria de fer a tots plegats, tot i que no n’han tingut mai malgrat els advertiments, els requeriments i les denúncies de l’ONU i d’Amnistia Internacional.

Raons d’estat i interessos internacionals. Desacomplexadament. Tot s’hi val. Pérez Esquivel va dir el 2010, poc abans de presentar-se la querella argentina: “A Espanya no es vol investigar per interessos polítics. [...] Cal fer una crida a la consciència, a la responsabilitat de l’Estat espanyol i de la justícia espanyola. S’ha de cercar la veritat, la justícia i la reparació.” Són irresponsables, i còmplices. Nosaltres hem de tenir la consciència i la responsabilitat que ells no tenen. No oblidar i actuar en conseqüència en tots els fronts.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor