Opinió

Vista enrere

LA MEDALLA DE BARRERA (LÓPEZ)

El ple de l’Ajuntament de Barcelona, a proposta del grup municipal de Manuel Valls i amb el suport del PSC, el Partit Popular, Cs i Barcelona en Comú, va decidir fa pocs dies “revisar l’acord de concessió de la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona, a títol pòstum, al senyor Heribert Barrera [...] per tal que es declari la seva nul·litat”. He deixat un espai en blanc, concretament el del segon cognom, perquè en realitat l’acord no fa referència a l’Heribert Barrera que tots coneixem, que s’anomenava Costa, sinó a un Heribert Barrera que duu de cognom matern López. L’error de redacció o identificació prové, segons sembla, de Manuel Valls, que malgrat tot en el moment de defensar la proposta es va confessar “molt orgullós perquè, després d’impedir que aquesta ciutat tingui un alcalde independentista, es retira avui aquesta medalla”. En realitat, tant el líder (i únic militant) de Barcelona pel Canvi com la seva alcaldessa, van prendre un acord sobre una persona errònia. Un autèntic despropòsit.

Més enllà de la incapacitat de Manuel Valls, sobta que ara (el 2020) es vulgui retirar a Heribert Barrera (i Costa) la Medalla d’Or de la Ciutat per unes declaracions “racistes i xenòfobes” fetes el 2001. I no pas perquè aquestes no siguin reprovables o denunciables, que ho són, sinó pel fet que la concessió de la distinció que ara es vol revisar es va fer efectiva el 29 d’octubre del 2012, onze anys després d’haver-les fet. En aquell moment, el PSC i Iniciativa (un dels grups que formen Barcelona en Comú) van votar a favor de la iniciativa d’Units per Barcelona (el grup municipal d’ERC), sense que hi consti cap objecció. Ara, però, es mostren disposats a retirar-li. Es fa difícil saber què ha canviat entre els mèrits i demèrits de Barrera entre el 2012 i el 2020 i si s’ha descobert algun document o dada que desconeixem. Les seves llums i ombres, que també en va tenir, deuen ser exactament les mateixes el 2020 que el 2012. En realitat, l’única cosa que ha canviat és l’aritmètica municipal i les necessitats d’aquells que governen. Unes necessitats que justifiquen la revisió de qualsevol acord, ja faci referència a una persona anomenada Heribert Barrera i Costa o Heribert Barrera i López.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor