Opinió

Punts de vista

SUPERAR EL 50%

Amb les eleccions al Parlament de Catalunya convocades per al pròxim 14 de febrer, l’independentisme s’ha posat de fita superar el 50%. JuntsxCat ho reclamava el cap de setmana passat, en un acte en què tant Carles Puigdemont com Quim Torra van reclamar passar d’aquest llindar per mantenir viu el mandat de l’1-O. Així mateix, ho ha fet Esquerra, en moltes ocasions abans i fa poques setmanes, un cop més, en la presentació del llibre Tornarem a vèncer, d’Oriol Junqueras i Marta Rovira, en què Pere Aragonès subratllava també la necessitat de sobrepassar-lo.

Aconseguir més del 50% dels sufragis és imprescindible però no és suficient. És imprescindible perquè l’independentisme ha d’aprofitar totes les circumstàncies en què l’electorat pugui exercir el vot per reafirmar aquesta opció política com a legítima i democràtica. Però no és suficient. Perquè sense un referèndum vinculant i acordat, reconegut sobretot per la comunitat internacional, no és possible homologar poc més del 50% d’unes eleccions ordinàries.

Fins avui, el sostre se situa en el 49,5% de les eleccions europees del juny del 2019. I en els darrers comicis, acompanyats de mesures de repressió molt dures, les fites han estat notòries i remarcables: guanyar les eleccions del 21-D del 2017, amb un 155 sagnant i els líders a la presó i a l’exili. O les últimes eleccions al Congrés espanyol, en què es van registrar 23 diputats independentistes, dels 48 que hi havia en joc. I molt rellevant és que en les municipals de l’any passat, ERC s’imposés al conjunt del territori, també a la ciutat de Barcelona, amb un 23% dels vots i sumades les opcions independentistes assolissin un 42,34% del total. Aquestes xifres, tanmateix, certifiquen una constant que els percentatges mitiguen. I és que l’independentisme encara és una opció sense capacitat de govern en algunes de les ciutats de l’àrea metropolitana, que també són les més poblades.

Les eleccions són l’únic instrument que l’independentisme té al seu abast per certificar el seu creixement i l’aval a un projecte polític que és netament democràtic. Per tant, l’independentisme només té una via per fer vàlid i sostenible el seu projecte polític a llarg termini. Governar i presentar-se a les eleccions una vegada i una altra, tantes com calgui, i guanyar, guanyar i guanyar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor