Opinió

Com hi ha món

Sobradament preparats

Harris i Pence es postulen com a relleu del proper president dels Estats Units

Kamala Harris i Mike Pence no són precisament joves però demostren que estan sobradament preparats. La senadora per Califòrnia, de 55 anys, forma duet demòcrata amb Joe Biden, que el 20 de novembre en complirà 78 i que acabaria el seu mandat, en el cas que fos escollit com a president dels Estats Units, amb 82. El veterà demòcrata ja ha anunciat la seva intenció de no presentar-se a una hipotètica reelecció. La candidata a vicepresidenta entusiasma un sector del partit demòcrata més jove i divers que el que pot representar Joe Biden, un polític forjat en les altes esferes de Washington. Qui acompanya el candidat és filla d’immigrants: el seu pare és jamaicà i la seva mare va néixer a l’Índia. Harris ha explicat en diverses ocasions que la seva mare –que va ser una científica especialitzada en càncer de mama que va emigrar de l’Índia en la dècada dels seixanta per estudiar un doctorat a la universitat de Berkeley, a Califòrnia– les va educar, a ella i a la seva germana, com a nenes afroamericanes. “Sabia que el seu país d’adopció ens veuria com a nenes negres, així que es va preocupar perquè fóssim dones negres orgulloses i amb confiança en nosaltres mateixes”, explica a la seva biografia. Fiscal general de Califòrnia i des del 2017 senadora per aquest estat, és coneguda per ser una de les polítiques més incisives. Per la seva banda, Mike Pence, es torna a postular com a vicepresident amb la candidatura de Donald Trump. Pence, de 61 anys, ha estat descrit com un autèntic “president a l’ombra”. És evangelista i durant el seu mandat com a governador d’Indiana va voler tirar endavant una legislació restrictiva de l’avortament que finalment la justícia va tirar enrere. En diverses ocasions, com el president Trump, ha negat el canvi climàtic. És la mà dreta del president i qui està al capdavant de la gestió de la pandèmia del coronavirus, que castiga durament els Estats Units, amb més de 200.000 morts. La infecció per covid-19 que ha patit durant els darrers dies el magnat –tot i que ha aprofitat per fer campanya electoral i presentar-se com un home fort i sa– ha posat de manifest l’edat de Trump (74 anys) i que no es podrà presentar a un tercer mandat.

Harris i Pence van protagonitzar la matinada de dijous l’únic debat que hi haurà entre els candidats a la vicepresidència. Un debat de perfil baix i amb menys interrupcions que el que van protagonitzar els seus caps, Trump i Biden. Els número dos representen també la imatge polaritzada dels Estats Units: per la banda demòcrata, una dona d’arrels afroamericanes i asiàtiques i filla d’immigrants; per l’altra, un evangelista i negacionista del canvi climàtic. D’aquí a quatre anys es podrien enfrontar de nou. Encara que Trump ja va dir que tenir Harris com a primera dona presidenta “seria un insult”. Tota una declaració d’intencions.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor