Opinió

Punts de vista

DESFER ELS NUSOS

Quan davant del que el govern del PP va considerar un desafiament gravíssim que calia evitar i, si no, castigar durament, i van habilitar els alts tribunals espanyols per liderar-ne la resposta, van iniciar un camí de difícil retorn. La composició dels espais de decisió dels alts tribunals en bona mesura no ha canviat en 80 anys, i han vist una oportunitat d’or que no pensen deixar escapar fàcilment. Ni que sigui fent trampes. No només per ordir una causa general contra l’independentisme, sinó per vetllar pel manteniment de l’statu quo en què es mouen com peixos a l’aigua. Alguns opinadors n’han dit “govern dels jutges”, i jo hi afegiria “i del 155”.

L’artífex d’aquesta resposta de politització de la justícia i judicialització de la política, Sáenz de Santamaría, va dir en la seva intervenció en la comissió del Senat que tramitava l’aplicació de l’article 155: “Es nuestra democracia, nos la hemos ganado y nadie, nadie, la puede debilitar.NUESTRA, NADIE-NADIE, DEBILITAR. Aquesta expressió, que de tan possessiva i tan excloent sembla exclusiva dels que combregaven amb la majoria absoluta del PP, la resumiria en un “la debilité porque era mía”. La voluntat d’escarment i les estratègies emprades han empetitit i estan debilitant l’estat de dret i les garanties democràtiques en nom dels quals els poders de l’Estat fonamenten les investigacions i els judicis a l’independentisme català.

Cal que una nova majoria política desfaci els nusos teixits que han empobrit el sistema democràtic. Cal que els poders executiu i legislatiu liderin respostes polítiques adreçades a enfortir la democràcia, la participació i els drets fonamentals. Cal que desfacin les modificacions legislatives que va fer el PP (com ara la llei del TC i la llei mordassa), i que es restableixin les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya que el govern del PP va dur al TC. Cal una llei d’amnistia per a totes les persones represaliades. Descreguda jo, perquè gat escaldat de l’aigua tèbia fuig, només així em creuré que una altra manera de fer política d’estat a l’Estat espanyol és possible.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor