Opinió

Punts de vista

CONCURRÈNCIA NO COMPETITIVA

Passat el trist episodi dels autònoms competint per les ajudes de la Generalitat, veiem com ara és el sector cultural el que veu com les promeses es congelen. Concurrència no competitiva en diuen, com si el fet de ser els primers a enviar la sol·licitud no fos per si mateix una competició, la dels jocs de la fam i la vergonya d’un sistema que no té en compte les persones, els seus patiments i les seves vides. Som números en un Excel.

El govern s’ha envoltat d’experts epidemiòlegs que l’ajuden a decidir quines restriccions imposar, pel bé de tots i per doblegar la corba, sí, però també a costa de la llibertat i, sobretot, del pa i la son de molts. Sorprèn com els polítics no s’envoltin també d’aquells professionals que fa mesos que avisen de la crisi econòmica i social que ja tenim a sobre, d’aquells amb eines per gestionar-la, que entenen de polítiques socials, que no només ens veuen com xifres i efectes col·laterals de la crisi sanitària. L’epidemiologia guanya la salut integral.

Tenim un govern expert en restricció i repressió que ha oblidat una de les parts més importants per sobreviure al virus: la provisió. Passen jornades senceres en comitès de crisi parlant de mesures de desescalada i de control poblacional i són incapaços d’establir un sistema just i transparent per ajudar aquells que han assumit, en nom i pel bé de tots, l’aturada econòmica. Sense provisió justa, més enllà de cants de sirena i falses promeses, és també el pla epidemiològic el que està en risc. No podem més.

Malgrat que el govern ho negui, hi ha una batalla entre economia i sanitat que només es pot aturar amb transparència i honestedat. Després de tants mesos, comencen a ser tant o més importants les conselleries de Treball i Empresa com les de Salut i Interior. Al Procicat, ja seria l’hora de la provisió per sostenir la restricció. Cal un govern que ens doni la mà perquè ningú quedi enrere mentre sortim de la segona onada i per preparar la tercera. I això, ni ho poden fer els epidemiòlegs ni pot ser per concurrència no competitiva.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor