Opinió

Vista enrere

EL MINISTRE QUE VA GAUDIR

Dimecres passat, quan va cedir el relleu al capdavant del Ministeri de Sanitat, Salvador Illa es va dirigir a la seva successora, Carolina Darias, i li va deixar anar: “Jo crec que gaudiràs.” Fa poc més d’un any, Illa va abandonar el Parlament per anar a Madrid a fer de ministre i ara, enmig d’una crisi sanitària sense precedents, decideix tornar a Catalunya per fer de candidat. En aquests mesos de gestió, el ministre ha tingut infinitat d’oportunitats per plegar, ja fos quan el govern va menysprear les alarmes que arribaven de la Xina o Itàlia, just al començament; quan es va generar un caos en el subministrament de material sanitari per la seva vocació jacobina, o fa poques setmanes, quan va assegurar que el pla de vacunació d’Espanya era “el millor d’Europa”. En comptes de plegar, però, ara sabem que el ministre ha gaudit.

L’expressió podria explicar-se pel delit d’alguns dirigents del PSC per arribar a ministres. Però, en tot cas, resulta difícil entendre que hom pugui cedir el testimoni en una situació com l’actual assegurant a la seva successora que gaudirà. Illa deixa el ministeri amb un balanç de 58.000 morts i més de 2,7 milions de contagiats. I no ho fa amb la situació controlada, sinó en un dels moments més dramàtics. Quasi el 10 % de tots els contagis registrats s’han produït aquesta darrera setmana i dilluns, poques hores abans de fer-se el relleu, va ser el dia amb més morts des de la primera onada. La situació als centres hospitalaris és dramàtica i el mateix portaveu del govern espanyol en la gestió de la pandèmia, Fernando Simón, reconeix que les “UCI no poden aguantar gaire més pressió”, amb una ocupació que arriba quasi al 42%. Per la seva banda, el pla de vacunació, la gran esperança per recuperar la normalitat, fa aigües per tot arreu, ja sigui per la falta de dosis o pel degoteig de polítics, militars i alts càrrecs que, seguint la millor tradició espanyola, passen davant de sanitaris, avis i infants. Amb aquest escenari, no resulta gens estrany que un estudi internacional situï Espanya com el segon pitjor govern europeu a l’hora de gestionar la pandèmia i com el 78è en l’àmbit mundial. Però, malgrat tot, Illa abandona el ministeri assegurant a la seva successora que gaudirà.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor