Opinió

Punts de vista

EL PLA B

Imaginem un govern de Junts i ERC que, entre bufetades, no avança i que llavors es plantegen noves majories

In extremis s’ha firmat un pacte per fer un cordó sanitari al PSC a Catalunya. És, sobretot, una mesura que intenta tancar la sospita que sobrevolava ERC.

Tot indica que hi haurà, una altra vegada, una majoria independentista a les eleccions catalanes. Una confirmació –tot i trobar-nos en una situació caòtica en què anar a votar suposarà un esforç considerable– que l’independentisme segueix viu, segueix bategant i guanya a les urnes. La certesa de saber que d’aquests comicis en sortirà un govern independentista, la legitimació i el suport social suposaran l’empenta necessària per seguir caminant cap a una realitat republicana a Catalunya.

Tot plegat és una suposició, perquè ara tot són travesses: imaginem que JuntsxCat guanya les eleccions, seguit d’ERC –el PSC pujaria però no tant com alguns fa dies que asseguren, apareixeria Vox en escena i, potser, el PP podria respirar una mica, en comparació amb la patacada de Ciutadans–. Imaginem que, de manera lògica, i més ara amb el pacte independentista de no abraçar el PSC, es formés un govern entre JuntsxCat i ERC. No sembla improbable. De fet, tot indica que aquest serà el resultat.

Què passaria després? No haver pactat amb el PSC no significa que, d’aquí a uns mesos, no puguin canviar les coses. Imaginem, sempre com una suposició, que algú tingués un pla B, d’aquests que es fan a mitjà termini. Un pla B que suposaria sumar vots ara per a més endavant fer valer els diputats i canviar el mapa.

Si es comencés a plantejar com a irrespirable l’aire al govern, si en uns mesos es donés a entendre que no és possible anar endavant, entre bufetades, pals a les rodes i travetes, i algú plantegés tornar a votar, els socialistes podrien dir: “No, no si us plau! Organitzem un altra escena, canviem les majories, quedeu-vos al capdavant i votem una altra composició tenint en compte que la independentista no ha donat fruits.” La mirada s’ha de fixar més enllà i albirar la possibilitat que hi hagi un pla B que, a banda de la meva imaginació, ja balla pel cap d’alguns. No se n’ha parlat, però és una suposició que caldria tenir en compte abans de dipositar el vot a l’urna.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor