Opinió

Punts de vista

UNA LEGISLATURA DE REIMPULS

D’aquí a una setmana ja hauríem de tenir nou president de la Generalitat en primera volta. Deu dies hàbils després de la constitució del Parlament i de l’elecció de la presidència i de la resta de la mesa i quaranta-tres després de les eleccions. La situació política i socioeconòmica i les majories obtingudes a les urnes no permeten esperar més per tenir un govern amb totes les funcions treballant a tot gas.

Un govern independentista i de progrés i no pas un govern sobiranista i de progrés com el republicà Pere Aragonès hauria volgut. Espero que les necessitats socials i la voluntat de sumar facin possible l’aliança sobiranista en la confecció i l’aprovació d’uns nous pressupostos i en la formulació de noves polítiques de reimpuls del país i de la seva gent. Si van ser possibles uns pressupostos el 2020 amb el suport dels comuns, més ho haurien de ser uns de nous amb un president republicà.

Serà la segona legislatura amb la pandèmia present i fent sentir els efectes devastadors sobre la salut, el benestar i l’economia de la població i la tercera amb presos polítics, exiliats i represaliats per haver impulsat, defensat i reivindicat un referèndum d’autodeterminació. La societat i la ciutadania catalanes resisteixen l’estrebada en tots els nivells enmig d’un sotrac emocional i vital sense precedents immediats, amb molts costos i conseqüències que encara no ens hem afigurat del tot.

El nou govern hauria de ser tècnicament capaç i potent i políticament valent, cohesionat i resolutiu per afrontar la batalla desigual que tenim plantejada en tots els fronts. Capaç de generar confiances àmplies entre la població, esgotada per la pandèmia i el conflicte polític i judicial. Capaç de construir possibilitats i d’aprofitar conjuntures que finalitzin la repressió i que ens recondueixin a la via política i d’aprofundiment del principi democràtic abans que Espanya torni a caure en la regressió autoritària i centralitzadora. Només la persistència, la unitat estratègica, l’anàlisi no sectària i el rearmament de la força social ens donaran oportunitats de reeixir. D’aquí a una setmana ho veurem.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor