Opinió

Punts de vista

LA BATALLA DE LES VACUNES

Hi ha interessos que se’ns escapen i no sembla que es prioritzi salvar vides per sobre de tot

Que les vacunes són una eina fonamental, a gairebé ningú li passa per alt arribats a aquest punt. Han salvat milions de vides i suposen un avenç per a la ciència sense precedents. La situació creada per la pandèmia de la covid-19 ens deixa moltes qüestions per analitzar. Potser ho farem amb el temps i amb més perspectiva, ja que ara estem absolutament ofegats per una realitat que es dilueix en interessos que encara no aconseguim entendre.

La protagonista aquests dies està sent, com tots ja sabem, AstraZeneca. Una marca farmacèutica que està ocupant titulars a causa dels efectes secundaris que està causant la seva vacuna. Els debats que està generant el tema de les trombosis són, en moltes ocasions, delirants. I en aquest context, crec que és fonamental recordar el toc d’atenció que al gener va donar el Consell d’Europa, quan va assenyalar que era fonamental que els estats informessin els seus ciutadans de tots els possibles efectes adversos de les vacunes, que havien de ser sempre voluntàries i que, en cap cas, s’havia de pressionar ningú a vacunar-se. Dubto que això s’estigui respectant, ja que la informació sobre els possibles efectes adversos s’està donant de manera molt limitada, amb més ombres que llums. Dir que percentualment els casos en què ja s’ha confirmat l’efecte advers de la vacuna són mínims i rars, em sembla que no és una manera responsable d’informar la població.

Que s’hagi optat per deixar les empreses operar en una competició ferotge per aconseguir la fórmula màgica, és l’evidència del sistema que impera. La patent de les vacunes s’hauria d’haver portat a terme com si d’un bé públic es tractés, sumant esforços per part de totes les potències internacionals i garantint les vacunes a tota la població.

Sabem que l’arribada de les dosis suficients s’ha gestionat de manera lamentable, hem descobert que s’havien guardat vials de manera absolutament fosca. Ens falta informació sobre totes les vacunes i els seus efectes, i també hi ha una ombra que plana sobre AstraZeneca quan de la resta no se’n parla tot i que també produeixin efectes secundaris. És evident que hi ha interessos que se’ns escapen i que, per descomptat, no sembla que es prioritzi salvar vides per sobre de tot.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor