Opinió

Dietari setmanal

El voraviu

Les alternatives són amb Junts, amb Junts i amb Junts per ordre d’alternativa. Com les alternatives de Junts eren amb ERC, amb ERC...
Zero. Cap. Ni un. De 26 a 0 a Madrid. És, textualment, una merda seca per a Cs
La llibertat de canya, tapa i toros ha reportat a Ayuso uns rèdits astronòmics
La caiguda de Cs ha donat tanta força a l’independentisme, que Sánchez ja és a la taula de diàleg. Per això no l’han vist

Dietari setmanal de Joan Vall Clara amb il·lustracions de Jordi Soler

Divendres. 30. ABRIL

Tan bé que aniríem!

Trobo que ERC, Junts i la CUP es diuen menys el nom del porc que abans

Tinc la impressió (potser són ganes), que fa dies que els independentistes no es diuen tant el nom del porc. Donaran ordre als pregoners que baixin de la trona? No és la primera vegada que ho formulo, temo un escàs èxit i, per tant, no serà l’última. Celebraria que els partits toquessin els relés necessaris per desactivar de l’atac caïnita tots els pregoners que tenen esperonats i ocupen trona mediàtica i xarxa social. Sempre hi haurà llops solitaris que continuïn bordant, però si a dalt retiren consignes la vida ciutadana millorarà considerablement. Rebenta molt tant “i tu què?”, tant “i tu més”, tant “i tu on eres?” i tant “i tu aquell dia, què?” Podríeu fer-nos i fer-vos el favor de deixar-ho? Els de baix, soldats, aguantar-vos i canviar el punt de mira. Els de dalt, generalat i oficialitat, deixar d’instigar-ho, deixar d’excitar les baixes passions i predicar amb l’exemple. És tan difícil entendre que fins a la independència l’objectiu de les gràcies mediàtiques d’ERC no poden ser Junts i la CUP? Que el de Junts no poden ser ERC i la CUP? I que el de la CUP no poden ser ERC i Junts? Digueu-vos el que us hàgiu de dir, que per això sou adversaris polítics i opcions polítiques diferents, però feu-ho on ho heu de fer, i sobretot amb les formes i el to que ho heu de fer. Eixamplareu la base. Confrontareu amb intel·ligència. Ens tindreu preparats per als propers embats. Persistir en la picabaralla dialèctica, com diria l’àvia Neus, caca de la vaca.

Dissabte. 1. MAIG

Alternem! És 1 de maig!

L’ultimàtum ha expirat, les alternatives són les mateixes: ERC, Junts i CUP

Si no m’he perdut res som 1 de maig i, tal com era de preveure, no hi ha govern nou, ni acord de govern nou, ni res que s’hi assembli i que permeti continuar les negociacions i donar per entès que l’ultimàtum que va fer ERC hagi fet cap efecte. Deia Sabina (no sé si era seu, jo li ho havia sentit quan encara se’l podia escoltar) que per ser vell i savi primer s’ha de ser jove i estúpid. Resultaria evident des d’aquesta perspectiva que ERC s’hauria fet vella i sàvia. Tan bon punt va veure (uns minuts després de llançar-lo) que l’ultimàtum de l’1 de maig ni escalfava ni refredava Junts, ja es va afanyar a dir que les alternatives també depenen de Junts. No ens confonguem. Com deia l’àvia Neus, una cosa és fer-se el boig per no pagar el metge i l’altra és no anar al metge. Sabem des del 14-F, si no volem prendre mal i malgrat els deliris verbals d’Illa i les febrades d’Albiach, quines són les alternatives. Alternem, doncs, que demà ja serà 2 de maig. Les alternatives són amb Junts, amb Junts, amb Junts i amb Junts per ordre d’alternativa. Com les alternatives de Junts aquest mandat eren amb ERC, amb ERC, amb ERC i amb ERC, també en rigorós ordre d’alternativa. S’agraeix, això sí, a les dues bandes de l’alternativa la moderació del to. Queda veure si l’Ayuso es proclama Aznaressa dimarts, com cau l’estat d’alarma el 9 i trobar un dia per fer-se la foto de la concòrdia amb una de les moltes alternatives i la benedicció de la CUP.

Diumenge. 2. MAIG

Ayuso, l’‘Aznaressa’

Si dimarts s’empassa Cs i xarrupa Vox, anirà per fer un tirabuixó a Casado

Dimarts al vespre, quan recomptin a Madrid, ens farem una idea clara de tres coses i, com diria l’àvia Neus, esperem que Déu ens agafi confessats. Primera idea clara que ens farem: de com de putes les passarem per la cosa d’allà, per la cosa mesetària. És molt possible que el resultat de Madrid dicti sentència sobre la legislatura espanyola, i si és així i es va a eleccions generals a la tardor, imagineu el futur dels indults, la reforma del delicte de sedició al Codi Penal, la llei d’amnistia, la taula de diàleg, el corredor mediterrani, el dèficit fiscal i la mongeta del ganxet. Segona idea clara que ens farem: de quina alternativa de govern triaran aquí, segons l’acolloniment que els agafi. Ningú en parla, perquè queda molt poc sobiranista esperar els resultats de Madrid per moure fitxa, però ja veureu que, segons els resultats, dimecres hi haurà un canvi de ritme en les negociacions, que tothom atribuirà a ves a saber quin miracle de la ciència política. Tercera idea clara que ens farem, i aquesta és important sobre totes les coses: idea de si la Ayuso és o no l’Aznaressa per la qual aspirava la FAES des de les primeres envestides entre Mariano Rajoy i Esperanza Aguirre. Si les enquestes tenen raó i s’empassa enter Cs i marca alguna xarrupada a Vox, ningú aturarà MAR. Miguel Ángel Rodríguez va portar Aznar a La Moncloa amb un gir al centre, i ara provarà de portar-hi Ayuso amb un tirabuixó sobre el mateix Casado.

Dilluns. 3. MAIG

Cuideu-vos molt!

Com de cínic pot arribar a ser algú que cobra entre 3 i 5 milions a l’any!

“El primer trimestre els resultats han evolucionat de manera positiva en un entorn molt desafiant. El benefici atribuït és de 1.210 milions d’euros. Recuperem els nivells precovid [...]. El sector viu en una profunda transformació per la gran pressió competitiva, tipus d’interès molt reduïts i l’adopció accelerada de canals digitals dels clients. M’agrada destacar dues àrees en les quals progressem: la sostenibilitat i la transformació digital [...]. Les transaccions a través de canals digitals s’han més que duplicat en dos anys [...]. Estic segur que el lideratge digital, combinat amb l’assessorament que ofereixen els nostres equips, continuarà marcant la diferència. Per acabar, m’agradaria subratllar que som un dels bancs mes sòlids d’Europa. Encara vivim temps de molta incertesa a causa de la covid, però soc optimista. El procés de vacunació avança i els plans de recuperació, sumats a l’esforç i a la voluntat de tothom, ens ajudaran a sortir més reforçats que mai d’aquesta crisi. Ànims i cuideu-vos molt.” Això és el que diu Onur Genç, conseller delegat de BBVA en un vídeo penjat a les xarxes. El 2020 va cobrar 3,4 milions, i el seu president, Carlos Torres, 4,1 milions. Se’ls havien rebaixat (per la covid) dels 5,1 i 5,6 que havien cobrat el 2019. El 2019 el banc va guanyar 3.512 milions; el 2020, 1.305. Ara, 1.210 el primer trimestre. I diu que han d’anar, tant sí com no, 3.800 treballadors al carrer. Os pedrer, si l’àvia Neus aixequés el cap...

Dimarts. 4. MAIG

El discret encant de Cs

I el dubte que les llumeneres Sánchez i Redondo puguin aturar la dreta

Zero. Cap. Ni un. Vint-i-sis menys que fa dos anys. I és aviat dit, perquè és de 26 a 0. De 26 a 0, ho han llegit bé. És, textualment, una merda seca per a Cs. Molt més galdós que de 57 a 10 (Congrés) o de 36 a 6 (Catalunya). A mi em fa feliç aquest discret encant de quedar com a partit extraparlamentari a Madrid. Em fa feliç furgar en aquesta ferida oberta, impedir que sani i contemplar com el projecte polític de Cs se’n va al carall. Queda menys per encendre la pira funerària i incinerar el gran projecte dels inadaptats, dels que pretenien ser els que de fora vingueren i de casa ens tragueren, vestint-ho, això sí, de defensa de la llibertat dels espanyols a Catalunya. Així va començar i avui ho ha absorbit l’Aznaressa Ayuso, i la fagocitació que el PP acabarà fent de Cs potser serà encara pitjor que el mateix model Cs. No ho discuteixo. Ja veurem també quant dura aquesta nova eufòria amb què han anat a dormir aquesta nit el PP i els fills pròdigs de Vox. Quatre notes ràpides més a la vista dels resultats. 1. Què deuen dir els que afirmaven que a Ayuso li podia passar com a Mas i Susana Díaz i que avançar les eleccions podia ser fer-se la clenxa al mig? 2. Com els ha quedat el cos a la llumenera Sánchez, als seus assessors i als que li donen suport com a única manera de parar la dreta? 3. Tranquil·litat i bons aliments, que per llei això és per dos anys i ja veieu com ha canviat només en dos. 4. Bé per la retirada d’Iglesias, bé per a ell i bé pels seus.

Dimecres. 5. MAIG

No pagava la pena

La mort es tolera més bé amb llibertat de canya, tapa i toros i es genera vot

Si quedava algú que encara era del parer de defensar públicament una gestió sanitària de la pandèmia, dimarts va quedar enterrat sota el colossal èxit (ja veurem quan dura) de Díaz Ayuso a Madrid. Ha més que doblat. Quines coses li han reportat uns rèdits tan astronòmics? Bàsicament tres. La utilització matí, tarda i nit d’alguna peça de roba amb el vermell nacional madrileny. Els arguments d’alumne mediocre d’EGB/ESO en els discursets i les cites de campanya. I, sobretot, la llibertat de canya, tapa i toros. La muntanya de vots és sepultura per a qualsevol visió sanitària. Ja està. Tots a salvar empreses, que dona resultats a les urnes. Els morts ja s’enterren. Una mena d’“els carlins que els mati Déu, i si no, per què els feia”, que deia l’àvia Neus, però a la inversa. Quan comptem de veritat, i ens adonem de la barrabassada, els morts ja seran tots enterrats, i ja portarem anys en els càrrecs. I a més, la vacunació avança que és una meravella. S’ha acabat. Nets de ventre. Tant de parlar que si aprendríem tantes coses d’aquesta pandèmia, i ja es veu el que hi hem après, tu. Serà un dona-me’n, dona-me’n avalat pels vots. Fora estat d’alarma, fora toc de queda, fora confinaments perimetrals, fora restriccions horàries, fora les cadenes i visca la llibertat! Ja veurem què duren mascareta, distància i gel. Com ho va vaticinar la ministra. Reservin vacances. El que n’hem après és que segons quins sacrificis no paguen pas la pena.

Dijous. 6. MAIG

Sánchez ja és a taula

Llegits els resultats, va córrer cap al diàleg i pagarà les ponsèties grogues

La caiguda de Cs ha donat tanta força a l’independentisme, que Sánchez és des de dimarts a les deu del vespre a la taula de diàleg. Per això no l’han vist. Per això va sortir Ábalos a dir allò que Madrid és només Madrid. Sánchez hi va anar directe, perquè ell és molt de petits detalls i no vol fer-nos esperar. A Barcelona, eh, no es pensin! Han muntat dos escenaris, Barcelona i Madrid, per alternar-los, però la primera d’aquesta segona volta la volen a Barcelona. Com un gest, sabeu? Ara van molt per feina. Ni els fa res que torni a haver-hi ponsèties grogues de decoració i les paguen ells amb un romanent que quedarà de la indemnització a Autopistas. Que si de cas no totes siguin grogues, però que si n’hi ha més de grogues, ja els està bé. Tal com assenyalen alguns politòlegs, des que es van conèixer els primers resultats de l’escrutini, la desaparició de Cs ha deixat Sánchez sense possibilitat de geometria variable i ara és l’hora d’ERC. Sánchez ho té molt clar i ara es deleix per Catalunya. Però no l’hi posaran tan fàcil. Li han fet saber que estan fent un nou plec de peticions, i que no es pensin que els sortirà pel mateix preu. Ha transcendit que els negociadors independentistes volen endurir molt les condicions. Plantegen demanar que Madrid pagui les ponsèties tant sí com no, i no només si hi ha un romanent de la indemnització de 1.291 milions a Abertis. El govern més progressista de la història s’ho pensa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor