Opinió

Escala de grisos

BRITNEY CONTRA EL PATRIARCAT

“És una dona blanca, rica i amb èxit, i ni així s’ha salvat de l’opressió patriarcal”

Tenia només 16 anys quan va enregistrar la cançó Baby one more time, que la va catapultar a la fama a finals dels anys noranta. Abans, havia estat una nena Disney, participant en el programa The Mickey Mouse Club amb companys que també es farien famosos amb el temps, com ara Christina Aguilera, Justin Timberlake i Ryan Gosling. L’adolescència i la cancel·lació d’aquell programa van portar la jove Britney Spears a començar les audicions com a cantant, i finalment un segell discogràfic independent li va produir el primer àlbum. De la innocència Disney va passar a convertir-se en icona sexual: “No hi ha res que no faria”, “mostra’m com he de ser”, cantava vestida de col·legiala.

A partir de llavors, la seva carrera es va disparar, va vendre milions de discos i es va convertir en una estrella del pop. En la tònica del moment, venia una imatge hipersexualitzada als videoclips, i les lletres de moltes de les seves cançons són un al·legat de masclisme i sexisme. Vist tot això, és lògic preguntar-se com és que s’ha acabat convertint en un referent de lluita contra el sistema. Doncs perquè, des del 2008, Britney Spears està sota la tutela del seu pare i no pot decidir qüestions importants de la seva vida.

En el punt més alt de la seva carrera, la popularitat i la pressió van portar la jove a una espiral descontrolada i a una crisi de salut mental. Amb 26 anys, va ingressar en un centre de desintoxicació. Quan en va sortir, perseguida pels paparazzi, va decidir rapar-se el cap, unes imatges que van fer la volta al món. Després de diversos ingressos en clíniques psiquiàtriques, finalment el 2008, el seu pare va obtenir la seva custodia legal i va passar a controlar tots els seus béns i també la seva carrera. Des de llavors, l’artista ha publicat quatre discos, ha fet diverses gires mundials i durant quatre anys –entre el 2013 i el 2017– va fer un concert diari en un casino de Las Vegas. En definitiva, un munt de feina –i un munt de diners– que sens dubte no hauria pogut tirar endavant si no hagués millorat la seva salut mental. El 2019, va començar la batalla legal per anul·lar la custòdia del seu pare, mentre s’estenien tota mena de teories conspiratives: fins i tot hi va haver fans que creien que distingien missatges ocults de socors en les seves publicacions a les xarxes socials. En qualsevol cas, Spears ha explicat que la seva tutela és un abús, que l’han obligada a portar un DIU per no quedar embarassada i que l’estan explotant com a artista. El lema #FreeBritney es va fer viral al juny, quan va declarar al jutjat i va assegurar que vol recuperar la seva vida. Enmig del debat sobre com funciona la tutela als Estats Units, l’artista s’ha tornat a convertir en una icona, aquest cop feminista i anticapitalista. “És una dona blanca, rica i amb èxit, i ni així s’ha salvat de l’opressió patriarcal”, deia un dels seus seguidors en una manifestació a Los Angeles.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor