Opinió

Punts de vista

SET DE CADA DEU, NO VACUNATS

Aquesta xifra s’hauria de repetir com un eslògan perquè ens ajudés a prendre consciència: set de cada deu ingressats per covid no estan vacunats. Dels ingressats en planta, el 13% té almenys una dosi i un 16% en té dues. En canvi, a les UCI, el 14,6% té una immunització parcial i només el 7,8% té la pauta completa. Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, ha suggerit que no es pot afirmar que aquest 71% dels malalts de planta i el 77,6% dels de les unitats de cures intensives que no han rebut cap dosi de vacuna siguin negacionistes o antivacunes. I, la veritat, és que és irrellevant. La dada important de retenir és que sense vacuna les possibilitats d’emmalaltir i acabar a l’hospital són molt més altes. De fet, el 45% dels 1.185 hospitalitzats tenen entre 30 i 50 anys. Això implica que alguns ja haurien hagut de vacunar-se i només els de la franja dels 30 no haurien tingut temps de rebre-la.

Mentre no s’aconsegueix reduir els contagis, aquest cap de setmana comença amb toc de queda i convé fer un recordatori i una disculpa. Primer, la disculpa. S’ha assenyalat els joves com a responsables d’aquesta cinquena onada, citant les festes de Sant Joan, els finals de curs, els viatges i les festes de graduacions com algunes de les circumstàncies de tanta interacció social. No en tenen la culpa. Primer, perquè eren els últims de la cua en la vacunació. Segon, perquè han demostrat ser responsables en l’evolució del curs escolar i universitari. Quan les mesures han estat clares, les han complert. No se’ls pot acusar d’aquesta exponencialitat que no han sabut preveure ni les autoritats sanitàries.

I el recordatori: hi ha una bossa de població no vacunada que omple els hospitals. Alguns són pares i mares d’aquests joves i, uns i altres, són una bossa molt significativa dels infectats. Mentre no tinguin tanda per vacunar-se –la població de 16 a 29 anys és de prop d’1 milió de persones–, la resta ho ha de fer per aconseguir la immunitat de grup, que la variant delta requereix que superi el 80%. És una qüestió de responsabilitat individual i de solidaritat col·lectiva. Són faves comptades: set de cada deu. Que de la pandèmia en sortiríem millors, està per demostrar. Però el bé comú és això, protegir-nos els uns dels altres per sortir-ne com abans millor.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor