Opinió

Com hi ha món

EL PERILL D’ORBÁN

La Unió Europea estreny les files contra Hongria. Considera “vergonyo- sa” la nova llei homòfoba

Hongria va entrar a la Unió Europea l’any 2004. Eren temps en què encara funcionaven les grans ampliacions i la d’aquell any va ser una de les més importants. El país de l’est entrava juntament amb Xipre, la República Txeca, Estònia, Letònia, Lituània, la República de Malta, Polònia, Eslovàquia i Eslovènia. Ara, el temps de les grans benvingudes a nous estats s’ha acabat. En els darrers anys els nous països que han entrat a formar part del club europeu han arribat amb comptagotes: Bulgària i Romania el 2007 i Croàcia el 2013.

El fre de mà està posat i davant de la deriva de països com ara Hongria sembla difícil que es tornin a obrir les portes de manera immediata. La llei homòfoba que ja va ser aprovada al mes de juny per majoria absoluta i ara s’haurà de votar en referèndum –relaciona l’homosexualitat amb la pederàstia i també prohibeix parlar del col·lectiu LGTBI a l’escola i als mitjans de comunicació– ha enervat els líders europeus que consideren que Orbán s’està excedint en la retallada de les llibertats individuals i que posa en perill els valors de la Unió Europea. De fet, a Brussel·les s’ha obert un procediment en contra d’Hongria per aquesta llei, que també ha aixecat una gran polèmica i ha suposat manifestacions als carrers del país.

Aquest mateix dia, la Comissió va anunciar l’obertura d’un altre procediment infractor a Polònia per les anomenades “zones lliures d’ideologia LGTBI” creades en diversos municipis.

Després del serial traumàtic que ha suposat el Brexit, ara Orbán és vist com la nova pedra a la sabata. La França de Macron és un dels països que ha alçat la veu contra el primer ministre hongarès. De fet, el president francès és un dels més reticents a ampliar l’ara Europa dels 27. I és precisament per aquesta mena de casos.

És evident que la Unió Europea es troba ara davant d’un nou repte. Països que vulneren els drets fonamentals de part de la seva població. Com s’ha d’actuar? Algunes veus van més enllà i indiquen que l’Hongria d’Orbán hauria d’aplicar-se l’article 50, el que permet a un país abandonar la Unió Europea i que va fer servir el Regne Unit per marxar de la Unió Europea.

L’enfrontament entre Orbán i la Unió Europea es fa evident. El primer ministre hongarès té unes eleccions l’any que ve i la seva estratègia depèn de generar un conflicte amb Brussel·les per treure’n rèdit electoral. La seva posició, però, perjudica els estats que fan cua per entrar a la Unió Europea i que veuen com l’actitud d’Hongria els perjudica. Els 27 perden la confiança en les noves incorporacions i s’hauran de plantejar quin model seguir quan des de les mateixes institucions es qualifica de “vergonyosa” la nova llei hongaresa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor