Opinió

La República que bull

TOCAR DE PEUS A TERRA

Mentre alguns rics gaudeixen del turisme espacial, la resta del planeta assumeix el repte d’avançar cap a un model sostenible

Just després de retornar a la Terra des del seu vol interespacial, el magnat Jeff Bezos va voler tenir unes paraules d’agraïment per als treballadors i clients d’Amazon: “Vosaltres heu pagat tot això!” La frase representa un exercici de cinisme difícilment igualable; sobretot tenint en compte les condicions de treball a les quals sotmet els seus empleats i l’impacte del seu model de negoci per a l’economia de cada país. Per acabar-ho d’adobar, aquella excentricitat, venuda com a suposat negoci de futur, en turisme de l’espai, representa l’antítesi d’allò que necessita la humanitat. De fet, mentre Jeff Bezos i la resta de rics viatjaven a l’espai i llançaven més emissions de CO2, alguns habitants del món, a la Xina, a Alemanya o a Bèlgica, rebien més alertes de canvi climàtic en forma d’inundacions històriques; mentre d’altres, a la costa oest dels Estats Units o al nostre país, vèiem cremar hectàrees i hectàrees de massa forestal.

A La República de fa dues setmanes, el catedràtic d’ecologia de la Universitat de Barcelona, Joandomènec Ros, alertava que “el canvi climàtic ja no el pot parar ningú”. Segurament que no; però, com a mínim, tenim l’oportunitat de mitigar-ne els efectes. I, de passada, racionalitzar la nostra vida comunitària. Aquest canvi climàtic i els efectes de la pandèmia ens han fet replantejar moltes coses, entre les quals hi ha el model turístic del país; un model que encara se sosté, fonamentalment, en el sol i la platja, tot i els esforços de les administracions per oferir nous atractius i potenciar el turisme de proximitat.

Es fa difícil saber si tindrem, tots i totes, la capacitat d’afrontar aquest canvi; però és evident que cal fer-lo. I no només per mantenir un sector que garanteix un munt de llocs de treball, sinó també per fer-ho pel planeta. En el número que teniu a les vostres mans, us convidem a reflexionar sobre un sector que ha estat essencial per a l’economia del país i que, sota paràmetres diferents, ha de seguir essent-ho en un futur que haurà de ser, irreversiblement, molt diferent. Evidentment, no es tracta d’apostar per excentricitats com les de Jeff Bezos, només a l’abast d’ell i els seus amics, sinó per propostes sostenibles. En altres paraules: no es tracta de viatjar a l’estratosfera, sinó de tocar de peus a terra.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor