Opinió

Vista enrere

Sobirania energètica

Si han estat de vacances i volgudament han desconnectat dels seus canals d’informació, sàpiguen que, amb el permís de Messi –que ja no porta el número 10– i mentre mig món està en flames a causa del canvi climàtic, aquí se subministren vacunes sense cita prèvia, fa calor –molta calor– i l’electricitat està pels núvols. Sento un jubilat que explica per televisió que s’ha passat mig matí al metro. No havia d’anar enlloc; només volia estar fresc. Mentrestant, els qui cobren per evitar que passin aquest tipus de coses –parlo de la ministra de Transició Ecològica– tiren pilotes fora. Teresa Ribera dispara contra Putin perquè, diu, són els russos els qui controlen l’aixeta gasista. Des de les files d’Unides Podem –que també cobren, tot i que es pensen que encara són a l’oposició–, Pablo Echenique, escandalitzat pel preu de la llum, fa una crida a la mobilització. Contra qui? Contra el govern en què governen perquè no fan el que haurien de fer els governants? Recorden les manifestacions de protesta que es van fer al juny contra el nou canvi de tarifes elèctriques? No? Doncs aquí estem, anant amunt i avall en metro per estar frescos i, com si no hagués passat res, parant l’altra galta per rebre el segon mastegot.

I mentre intento trobar algun sentit a tota aquesta paradoxa, em ve al cap la conversa que tenia, dilluns, amb l’alcalde de Rocafort de Queralt, Marc Roca. En aquest petit poble de la Conca de Barberà de poc més de 200 habitants, tenen com a prioritat assolir la sobirania energètica municipal. El que explica l’alcalde no és fer volar coloms. Ja fa temps que un parc fotovoltaic abasteix el sistema de bombeig d’aigua municipal. També tenen instal·lades plaques a la pista poliesportiva per il·luminar carrers, l’ajuntament, el casal d’avis i el consultori mèdic i està encarrilada la tercera fase: 1.020 plaques solars més, integrades al paisatge, que ajudaran a pagar la factura elèctrica dels empadronats i alimentaran un carregador de cotxes elèctrics. Jo ja hi firmo. Fa un sol que bada les pedres i mobilitzacions, les justes per anar a la platja. A més, vist com les gasten a Madrid, ja seria un gran què avançar en algun tipus de sobirania.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor