Opinió

Punts de vista

‘COMMENT ALLEZ-VOUS?’

Aquest estiu s’ha imposat per majoria aclaparadora el visitant francès més familiar

Ha estat un estiu atípic en una de les destinacions turístiques més madures de la geografia catalana. Després d’un juliol de mig aixecar el cap per als comerços de temporada i de veure com tímidament als hotels hi apareixien les acolorides tovalloles de platja, l’agost s’ha mostrat prou benèvol per omplir cada dia les terrasses de bars i restaurants –amb unes distàncies de seguretat més que discutibles–, dur la mascareta a l’alçada de la barbeta, fer botellots a la platja i als parcs i omplir els carrers amb turistes de mitjana distància. M’explicaré.

Acostumats com estem a passejar pels carrers més cèntrics del municipi escoltant una barreja d’idiomes i d’aspectes, aquest estiu s’ha imposat per majoria aclaparadora el visitant francès més familiar. Aquell de la parella i els fills que fa cas omís del primer ministre francès –que reclamava als seus ciutadans no viatjar a Catalunya per la pandèmia–, carrega el cotxe, reserva l’hotel i en menys de cinc hores de viatge comença les vacances de sol i platja. Restauradors i hotelers reconeixen que els ha sorprès aquesta revifada d’un estranger que, per tradició, anava sempre a remolc d’alemanys i britànics i buscava altres indrets on distreure’s. La seva presència era important, però no tan significativa com la d’altres il·lustres europeus. De fet, a més d’un l’ha agafat amb el peu canviat quan ha comprovat que l’omnipresent anglès que domina tothom, o ho fa veure, a la costa catalana no servia de res quan s’hi volia adreçar. Per norma, o perquè durant molts anys va ser la llengua de culte dins i fora de les seves fronteres, el francès parla en francès a tothom. L’entengui o no l’entengui. Però el més curiós, o el més normal tractant-se d’un municipi turístic, acollidor i on l’idioma mai no ha estat font de conflicte, és que restauradors, hotelers i ciutadans de peu han entomat ràpid el canvi, han aparcat l’anglès i han recuperat els manuals bàsics per aprendre a dir bonjour!, comment allez-vous? o que veux-tu boire? I els francesos agraïts pel gest, han mantingut la seva llengua i s’han sentit com a casa. És això, no?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor