Opinió

Punts de vista

NO ÉS TAN DIFÍCIL

No entenc per què s’està tan pendent del que disposi el govern d’Espanya

Aquests dies estem pendents de la taula de diàleg que s’hauria de produir cap al 16 de setembre entre el govern d’Espanya i el govern de la Generalitat. Encara no se sap quan serà exactament. Tampoc se sap qui hi anirà, ni què s’hi tractarà. Em pregunto per què és tan complicat abordar aquest assumpte amb transparència, responsabilitat i professionalitat. No hauria de ser tan difícil.

No entenc per què s’està tan pendent del que disposi el govern d’Espanya. És important, és clar, però no crec que això hagi de tenir la Generalitat esperant per moure fitxa. Segons la meva opinió, ja s’haurien de tenir clares les possibles opcions i el pla estratègic que s’ha de seguir. I s’hauria de fer públic perquè tota la societat se sentís inclosa en un acte que no deixa de ser una suposada trobada entre dues institucions que representen milions de persones.

Tenir preparada una agenda de proposta sobre els temes que volen abordar i fer-la pública seria la primera qüestió que s’hauria de plantejar el govern. Que tothom sàpiga ara mateix quines són les qüestions prioritàries per a la Generalitat. I després, si des del govern d’Espanya volen afegir-hi alguna cosa o eliminar-ne alguna altra, que se sàpiga. A falta de relator, bona és la informació transparent i directa a què la ciutadania té dret en base a la Constitució.

I anunciar qui anirà a la reunió: els perfils en cas que el president d’Espanya hi vagi, i els perfils en cas que s’enviï un representant d’un altre rang diferent des del govern de l’Estat. Perquè, evidentment, a ningú li passaria pel cap que el president Pere Aragonès s’assegués en una taula a la qual se li vulgui donar una entitat menor de la que hauria de tenir, és a dir, una trobada entre presidents.

Aquesta democràcia necessita llum i taquígrafs, sobretot en situacions de conflicte com el que hi ha entre Espanya i Catalunya. Informació, transparència i fer tot el possible perquè la societat catalana i espanyola se sentin part de les decisions que es posin sobre la taula. No és tan difícil.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor