Opinió

Punts de vista

SOBIRANIA TECNOLÒGICA

La crisi dels contenidors per al transport marítim (per escassedat i per l’augment consegüent del preu de noliejar-ne) i les parades de producció de la indústria automobilística a Martorell, Almussafes, Vigo, Saragossa i Gasteiz han posat en la primera plana dels mitjans generalistes el que fa temps que es diu en els mitjans del sector econòmic i productiu: la crisi dels semiconductors (microxips) i la dependència que tenim del continent asiàtic. El 80% dels semiconductors i dels anomenats productes OEM (‘fabricant d’equips originals’) mundials es fabrica i munta a Taiwan (TSMC) i a Corea del Sud (Samsung). Europa fabrica menys del 10% dels processadors i altres elements microelectrònics del mercat, i això converteix la indústria de l’automòbil i de les telecomunicacions amb seu a Europa en altament dependent de la producció asiàtica i del sistema de transport marítim, a més del preu de la matèria primera. Hi ha empreses que han optat pel transport en ferrocarril, però la dependència tecnològica és preocupant.

Si volem tecnologia 5G i vehicles elèctrics i diversificar i disminuir la dependència d’Àsia; si volem enfortir la nostra posició mundial i els llocs de treball i mantenir l’estil de vida i de lleure, hem de saber que Europa ha de fer un gir per assolir més sobirania tecnològica, digital i industrial, i que el més calent encara és a l’aigüera. El comissari europeu del Mercat Interior i Serveis i exministre d’Economia francès, Thierry Breton, publicava el 15 de setembre un article al seu blog oficial sobre l’oportunitat i la necessitat de desenvolupar l’European Chips Act (com han fet els EUA amb l’American Chips Act)  per rellançar la sobirania tecnològica: una estratègia europea de recerca en semiconductors, un pla comunitari per incrementar la capacitat productiva europea i un marc per propiciar la cooperació internacional i el partenariat per finançar-lo. Això no es fa en dos dies, ni en mesos. N’hi ha que parlen d’un mínim de dos anys per posar-ho en marxa. Catalunya hi ha d’apostar: hi som a temps i ho volem fer? Ho sabem fer? Thierry Breton acaba el seu article dient: “Amb l’European Chips Act, la nostra sobirania tecnològica està a l’abast. El moment és ara.” El moment és ara també a Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor