Opinió

La República que bull

SÈNECA A MADRID

Una frase extreta d’una sèrie de gàngsters resumeix el que passa a l’Estat espanyol

En un capítol de la sèrie de mafiosos Boardwalk Empire el personatge protagonista, Nucky Thompson, interpretat pel magistral Steve Buscemi, intenta tranquil·litzar un col·lega preocupat per les repercussions que pot tenir un assumpte fosc en el qual està involucrat. Amb un mig somriure li etziba la frase següent: “One hand washes the other, and both wash the face” (‘una mà renta l’altra i totes dues renten la cara’). El dia que, escarxofat al sofà de casa, vaig sentir el sinistre Nucky proferir aquest suculent aforisme, vaig fer un bot de sorpresa. Fins a aquell dia, estava convençut que la sentència, que sempre havia sentit dir als més grans de casa, era un refrany català.

Doncs resulta que els gàngsters irlandesos també la utilitzen, almenys els de ficció. I com que, fins on jo sé, a casa no tenim cap ancestre ni gàngster ni irlandès, decideixo investigar una mica l’origen de la dita. Remenant remenant a can Google, on el saber no ocupa lloc, vaig a raure als clàssics. Sembla que l’origen de la parèmia el trobem en el manus manum lavat del famós Luci Anneu Sèneca el Jove, Sèneca a seques per als amics, que alhora és una traducció del savi llatí d’un vers del poeta còmic grec Epicarm, una mena de Jerry Seinfeld o Ricky Gervais del segle cinquè o sisè abans de Crist.

Amb el pas del temps, l’acudit ha anat evolucionant fins anar a petar no pas a un volum elitista de la Bernat Metge, sinó a una frugal sèrie d’HBO, per donar a entendre que, a l’hora de tapar una martingala, l’ajuda mútua, l’intercanvi de favors, l’avui per tu i demà per mi, funcionen com un rellotge de sorra del temps dels grecs i els romans. De manera rudimentària però implacable.

Segurament fa estona que us deveu preguntar per què coi estic fent aquesta disquisició aforística en un article d’actualitat. La resposta és Joan Carles de Borbó i Borbó, rei emèrit. La resposta és Dolores Delgado, fiscal general de l’Estat. La resposta és Tribunal Suprem. La resposta és Agència Tributària. La resposta és Pedro Sánchez. La resposta és Felip VI. La resposta és la mà de mans que es renten l’una a l’altra per tal que la podridura corrupta de l’Estat espanyol continuï ocultant-se rere una cara que cada cop costa més d’enllustrar. Tot i que, en el fons, imbuïts d’una sensació de total impunitat, els és ben igual que es vegi. Han perdut l’únic bé que els quedava entre tots els seus vicis, la vergonya d’obrar malament, atès que aplaudeixen tot allò amb què s’enrojolen i es vanen de llurs flaqueses. La frase anterior no és meva. També és de Sèneca.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor