Opinió

Des de Brussel·les

MÉS, MÉS BEN PREPARATS I MÉS FORTS

El diumenge 31 d’octubre del 2021 ja és una data rellevant en la història, encara incipient, del Consell per la República
Un gran èxit en participació, innovació i democràcia

El diumenge 31 d’octubre del 2021 ja és una data rellevant en la història, encara incipient, del Consell per la República, òrgan cridat a vehicular en bona mesura les iniciatives de tipologia ben diversa i que treballen a favor de fer avançar el procés d’autodeterminació del nostre poble. Parlo d’una data important, no pas d’un dia històric, perquè d’aquests ja n’hem viscut molts, potser massa, i ara ens toca construir (o directament reconstruir) ponts i confiances entre tots els actors del moviment independentista.

La jornada de diumenge passat va significar la celebració de les eleccions a l’Assemblea de Representants i, més enllà dels resultats obtinguts, el fet que prop de 22.700 persones exercissin el seu dret a vot em sembla una xifra més que remarcable en el context actual. Es va superar d’aquesta manera el llindar del 25% de participació en unes votacions que ens van deixar algunes xifres remarcables.

Per exemple, durant la campanya electoral dels càrrecs electes a l’Assemblea es van fer prop d’un miler de preguntes als candidats i es van organitzar més de quaranta debats, una evidència del perfil compromès i molt actiu dels qui s’han inscrit al Consell. Més dades interessants per a l’anàlisi: dels candidats, un 70% han estat homes i un 30%, dones, unes dades que reflecteixen que encara ens cal continuar fent feina en l’àmbit de la paritat. La mitjana d’edat dels candidats ha estat de 53 anys (el candidat més jove era una persona de 22 anys i el de major edat, una de 78). Pel que fa a les circumscripcions, la que ha tingut més participació és la de les illes Balears amb un 37,7%, tot i ser la de Girona la circumscripció que ha aportat més vots (un total de 2.864). També vull remarcar el seguiment que va tenir la nit electoral, sense suport de cap tipus per part dels mitjans considerats pròxims a “l’interès general”, fins al punt de comptabilitzar-se més de 22.000 visualitzacions del canal del Consell per la República a YouTube.

El de diumenge passat és clarament un primer pas que s’acompanya d’accions ben assenyalades en el calendari com la del proper 14 de novembre, en què tindrà lloc la sessió constituent de l’Assemblea de Representants a la Catalunya Nord, en el marc d’un acte del qual es compartirà la lletra petita en breu.

Com passa tot sovint, no han faltat veus interessades a minimitzar o fins i tot a caricaturitzar) el pes d’aquest procés participatiu, però em permetreu que, com a representant electe, em permeti definir-lo com un èxit rotund que marcarà un abans i un després en els processos electorals del nostre país: en participació, innovació i en democràcia. Així de desacomplexadament us ho dic, perquè no sé quantes entitats del nostre país poden convocar aquest nombre de votants en un temps rècord. Ens toca agrair l’esforç de totes les persones que ho han fet possible i igualment sumar-hi la felicitat no pels resultats, sinó pel camí recorregut en comú. Un camí que està donant fruits, més fora de les fronteres catalanes que en clau interna. I em permetreu en aquest sentit que acabi posant en valor, un cop més, la victòria judicial sense peròs que ha significat la decisió del Tribunal Constitucional belga de tombar el delicte d’injúries a la corona a recer del cas Valtònyc, un delicte que allunya el fantasma de l’extradició del meu estimat amic.

Enhorabona!

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor